'Romney zou nooit voor presidentschap zijn gegaan als hij wist dat aangiftes openbaar moesten worden'

Als Mitt Romney had geweten dat hij zijn oude belastingaangiftes misschien wel openbaar moet maken, zou hij nooit hebben meegedaan aan de race om het presidentschap. Dat schrijft de Huffington Post.

Sacha Kester
Mitt Romney Beeld ap
Mitt RomneyBeeld ap

Romney was in 2002, toen hij zich kandidaat stelde voor het gouverneurschap van de staat Massachussetts, al vastbesloten om zijn belastingaangiftes voor zichzelf te houden. Hij had er ook het volste vertrouwen in dat hij nooit gedwongen zou kunnen worden om ze toch openbaar te maken, vertellen voormalige topfunctionarissen van het bedrijf Bain Capital aan de Huffington Post.

Zij kregen dat jaar al instructies om alle informatie die was gerelateerd aan Romney volledig vertrouwelijk te behandelen. Als Romney had vermoed dat het anders zou lopen, zeggen de bronnen die de Republikeinse kandidaat al lang kennen tegen de Huffington Post, zou hij nooit voor het presidentschap zijn gegaan.

Mijmeren
In een reactie laat een woordvoerder van Romney weten dat 'geruchten over onbekende mensen die Mitt Romney misschien nooit hebben ontmoet, die mijmeren over iets wat iemand anders, die ook al onbekend is, ooit tegen hen heeft gezegd, geen reden mag zijn voor een verhaal'.

De druk op Romney wordt echter steeds groter om zijn aangiftes uit de jaren voor 2010 ook openbaar te maken. Door de focus die het campagneteam van Barack Obama op zijn tijd bij Bain legt, lijkt Romney echter alleen maar hardnekkiger te weigeren om dit te doen. Hij 'staat niet te springen', zei hij deze week in een interview, om de Democraten duizenden extra pagina's te geven om door te vlooien, op zoek naar materiaal dat zij 'kunnen verdraaien en waarover ze kunnen liegen'.

Er doen ondertussen meerdere verhalen de ronde over waarom Romney blijft weigeren zijn aangiftes privé te houden. Obama's campagneteam heeft laten vallen dat hij een aantal jaar misschien helemaal geen belasting heeft betaald. Anderen vermoeden dat hij geld op een Zwitserse bankrekening heeft gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden