Romney wint, maar beleeft weinig vreugde aan zeges

De Republikein Mitt Romney is weer een stap dichter bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november gekomen. Hij won dinsdag de Republikeinse voorverkiezingen in de staten Indiana, North Carolina en West Virginia. Toch beleefde Romney weinig vreugde aan de zeges. Zijn voorsprong bleef beperkt, ook al doen zijn belangrijkste rivalen niet meer mee in de race.

Mitt Romney. Beeld ap
Mitt Romney.Beeld ap

Romney kreeg in de drie staten slechts 65 tot 70 procent van de stemmen, meldden Amerikaanse media woensdag. Veel Republikeinen steunden nog altijd de conservatieve Rick Santorum en Newt Gingrich. Zij hebben zich teruggetrokken uit de verkiezingsstrijd, voeren geen campagne meer en hebben hun steun voor Romney uitgesproken. Hun namen staan nog steeds op de kiesbiljetten.

Veel conservatief-christelijke Republikeinen hebben moeite met de gematigde Romney. Ze wantrouwen zijn mormoonse geloof en vinden dat hij met alle winden meewaait. Ook ligt de schatrijke zakenman niet goed bij arbeiders.

De Republikeinen kiezen op een partijcongres in augustus definitief hun presidentskandidaat. Wie daar 1144 afgevaardigden achter zich krijgt, wint. Romney komt met de drie zeges van dinsdag op 919 afgevaardigden. De enig overgebleven rivaal is Ron Paul, maar hij heeft slechts 100 kiesmannen achter zich.

Obama
De presidentsverkiezingen zijn op 6 november. De kandidaat van de Democraten is de zittende president Barack Obama.
Ook Obama kreeg dinsdag onverwacht veel tegenstand. Bij de Democratische voorverkiezing in West Virginia stemde maar liefst 41 procent op Keith Judd. Die zit in Texas een gevangenisstraf van ruim 17 jaar uit wegens afpersing. Judd was erin geslaagd zijn naam op het stembiljet te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden