Romney: wapenverbod haalt niets uit

Een wapenverbod in de Verenigde Staten had de aanslag vorige week in een bioscoop in Aurora niet voorkomen. Dat zegt de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney, die zich gisteren voor het eerst sinds de schietpartij uitliet over de omstreden wapenwetgeving.

Redactie
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Op zowel president Obama als zijn Republikeinse tegenstander bij de verkiezingen neemt de druk toe om een wapenverbod te verankeren in de wet. Romney vindt evenwel dat het in de grondwet opgenomen recht om wapens te dragen 'de juiste manier is om te beschermen en te verdedigen en ik geloof niet dat nieuwe wetten iets uitmaken bij een tragedie zoals deze'.

Online verkoop
In een vraaggesprek met CNBC zei Romney dat in de staat Colorado al 'zeer strikte' wapenwetgeving van kracht is. Hem werd gevraagd naar de mogelijkheid wetten in het leven te roepen die de online verkoop van munitie verbieden of de verkoop van halfautomatische vuurwapens aan banden leggen. 'Onze uitdaging schuilt niet in de wetgeving', aldus Romney, 'onze uitdaging schuilt in de mensen die, klaarblijkelijk, worden afgeleid van de werkelijkheid en ondenkbare, onvoorstelbare, niet uit te leggen dingen doen.'

Niet doof
In zijn tijd als gouverneur van Massachusetts leek Romney niet doof voor de roep om strengere vuurwapenwetten. Hij ging gisteren niet in op de vraag of een gedeeltelijk verbod op de verkoop van automatische wapens in Massachusetts de gewenste uitwerking had gehad. Wel onderstreepte hij dat de nieuwe wetgeving tot stand was gekomen in samenspraak met zowel voor- als tegenstanders van het recht op het dragen van een vuurwapen.

Mitt Romney Beeld afp
Mitt RomneyBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden