Romney noemt Jeruzalem 'hoofdstad van Israël'

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney heeft Jeruzalem 'de hoofdstad van Israël' genoemd. Daarmee handelde hij in strijd met de consensus van de internationale gemeenschap. Alle buitenlandse ambassades in Israël zijn in Tel Aviv en niet in Jeruzalem, uit protest tegen de illegale annexatie van het bezette Arabische Oost-Jeruzalem door de Joodse staat.

De gevoelige kwestie is een van de belangrijkste obstakels voor een vredesregeling in het Midden-Oosten. De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hoofdstad voor hun toekomstige onafhankelijke staat; Israël wil heel Jeruzalem als zijn 'eeuwige en ongedeelde hoofdstad' houden.

De toespraak van Romney, zonder nuancering wat betreft de gemeentegrenzen, zal door menigeen worden opgevat als steun aan de Israëlische onderhandelingspositie. De Palestijnen protesteerden dan ook meteen. 'Romneys verklaringen zijn schadelijk voor de Amerikaanse belangen in onze regio, en zij schaden de vrede, de veiligheid en de stabiliteit', aldus vredesonderhandelaar Saeb Erakat.

'Ook als deze verklaring is gedaan tijdens de verkiezingscampagne in de VS, is zij onaanvaardbaar en wij wijzen haar compleet af. De campagne in de VS zou nooit ten koste moeten gaan van de Palestijnen', aldus Erakat. De Joodse lobby is een belangrijke factor voor wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen wil winnen. 'Romney beloont bezetting, kolonisatie en extremisme in de regio met dit soort verklaringen', aldus de Palestijn.

De huidige Amerikaanse president Barack Obama bracht in 2008 eveneens als presidentskandidaat een bezoek aan Israël. Toen zei hij: 'Jeruzalem zal de hoofdstad van Israël zijn.' De Democraat maakte duidelijk dat de uiteindelijke status van de stad een kwestie was voor de vredesonderhandelingen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden