Update

Romney grijpt nominatie na zege voorverkiezing Texas

Mitt Romney heeft de nominatie als presidentskandidaat namens de Republikeinse partij in de wacht gesleept. De overwinning bij de voorverkiezingen in de staat Texas bracht hem gisteren voorbij het cruciale aantal van 1.144 kiesmannen.

Mitt Romney gisteren in Las Vegas, omstuwd door aanhangers. Beeld ap
Mitt Romney gisteren in Las Vegas, omstuwd door aanhangers.Beeld ap

Romney behaalde in Texas 71 procent van de stemmen. Het staat nu vast dat hij het, bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 6 november, zal opnemen tegen de zittende president, de Democraat Barack Obama.

Nieuwe richting
Direct na het nieuws van de overwinning in Texas werd Romney gefeliciteerd door de voorzitter van de Republikeinse partij, Reince Priebus. Die zei dat Romney de VS de nieuwe richting kan geven die noodzakelijk is om uit het economische dal te komen. Een van de speerpunten daarbij is het creëren van nieuwe banen. Romney claimde onlangs de werkloosheid in de VS weer onder de 6 procent van de beroepsbevolking te zullen brengen.

De zegetocht van de gematigde Republikein Romney begon in januari in de staat New Hampshire. Aanvankelijk waren het de tegenkandidaten Newt Gingrich en Rick Santorum die hem de wind uit de zeilen probeerden te nemen. Gingrich werd korte tijd gezien als serieuze kanshebber, maar het was vooral zijn conservatieve partijgenoot Santorum die het Romney lastig maakte.

Formaliteit
Nadat Santorum zich na enkele tegenvallende uitslagen genoodzaakt zag de strijd op 10 april te staken, lag de weg voor Romney open. Uiteindelijk zou alleen Ron Paul overblijven als tegenstander, maar die wist in geen enkele staat potten te breken. De partijconventie waarop Romney zal worden aangewezen als presidentskandidaat namens de Republikeinse partij, is nu nog een formaliteit.

Tijdens die conventie, die in augustus wordt gehouden, maken 2.286 Republikeinse gedelegeerden ('kiesmannen') uit wie hun partij vertegenwoordigt bij de presidentsverkiezingen op 6 november. Nu Romney met de overwinning in Texas meer dan 1.144 kiesmannen achter zich heeft weten te krijgen (de helft plus één), kan de nominatie hem niet meer ontgaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden