Romney geeft zijn anti-Trumpstem aan Cruz

De voormalige Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney, die twee weken geleden nog zwaar uithaalde naar Donald Trump, heeft vandaag laten weten dat hij tijdens de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Utah op Ted Cruz zal stemmen. Niet omdat die zijn voorkeur heeft, maar wel omdat de oerconservatieve senator uit Texas momenteel de enige Republikein lijkt te zijn die nog tegengas kan geven aan Trump.

Mitt Romney. Beeld afp
Mitt Romney.Beeld afp

Zakenman en miljardair Trump doet het enorm goed bij de Republikeinse kiezers, maar niet bij de partijtop. Vooraanstaande leden van de partij laten weten dat ze hopen op een 'open conventie', een partijcongres waarbij geen enkele kandidaat de absolute meerderheid haalt. In dat geval moet er een nieuwe stemronde gehouden worden onder de kiesmannen.

Trumpisme
Op zijn Facebookpagina verklaart Romney waarom Ted Cruz zijn stem krijgt. Dat blijkt vooral een anti-Trumpstem te zijn, een stem tegen wat de voormalig kandidaat Trumpisme noemt. Hij schrijft dat dat gelijk staat aan 'racisme, misogynie, kwezelarij, xenofobie, vulgariteit en, sinds kort, bedreigingen en geweld. Ik walg van al deze dingen.'

Romney roept kandidaat John Kasich, momenteel de meest gematigde Republikein in de running, ook op om zijn campagne te staken. Als Kasich in de race blijft, zal Cruz stemmen mislopen, waardoor de kans op een open conventie kleiner wordt. En dat wordt het erg waarschijnlijk dat het Trumpisme zal zegevieren, aldus Romney, die eraan toevoegt dat hij onder andere omstandigheden wel voor Kasich zou stemmen.

'Ik ga stemmen voor senator Cruz en ik moedig anderen aan om dat ook te doen, zodat we een open conventie kunnen hebben en een Republikein nomineren', concludeert hij. Waarmee hij weer fijntjes benadrukt dat Trump in de ogen van veel partijleden geen echte Republikein is. Trump reageert op Twitter op Romneys verklaring en noemt hem 'een gestoorde man die geen flauw benul heeft'. 'Geen wonder dat hij verloren heeft', concludeert Trump.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden