Romney gebruikt stem Huckabee zonder toestemming

Het campagneteam van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney lanceerde gisteren een nieuwe spot. Daarin worden quotes gebruikt van voormalig presidentskandidaat Mike Huckabee. Zonder zijn toestemming.

Sebastiaan Timmermans
Mitt Romney op campagne. Beeld reuters
Mitt Romney op campagne.Beeld reuters

Het filmpje met de toepasselijke titel 'Huckabee' gebruikt fragmenten uit de radioshow van de oud-gouverneur van de staat Arkansas. Vorige week riep Huckabee daarin zijn partijgenoten op te stoppen met het aanvallen van Romney om zijn zakelijke verleden.

Vooral Newt Gingrich en zijn supporters gingen vol in de aanval tegen Romney. Zij beschuldigen hem ervan bedrijven te hebben 'leeggeroofd' toen hij de baas was van durfinvesteerder Baine Capital.

Niet mijn steun
Het Romney-kamp weerspreekt deze beschuldigingen en gebruikt daar onder meer het filmpje Huckabee voor. Maar de echte Mike Huckabee is daar niet van gecharmeerd. 'Dit betekent absoluut niet mijn steun voor welke kandidaat dan ook', zei Huckabee gisteravond in een verklaring. 'Elke poging om dit te impliceren is gewoonweg niet waar.'

In het spotje horen we Huckabee die het 'verbazend' vindt dat Republikeinen Romney aanvallen om zijn zakelijke verleden. 'Ze moeten weten dat het afslanken van een bedrijf een falend bedrijf weer gezond kan maken. Zo gaan niet alle banen verloren. Het bedrijf kan sterker worden, groeien en uiteindelijk extra mensen aannemen', zegt hij in het spotje.

In 2008 deed Huckabee zelf mee aan de voorverkiezingen bij de Republikeinen. Hij won toen verschillende staat. Uiteindelijk was hij de laatste die zich terugtrok uit de strijd met winnaar John McCain. Deze keer weigert Huckabee zijn steun voor een kandidaat uit te spreken totdat dé presidentskandidaat is verkozen.

Overigens wekt het spotje wel de schijn op dat Romney de steun van Huckabee heeft, maar wordt dit nergens expliciet vermeld.

Mike Huckabee in 2008. Beeld ap
Mike Huckabee in 2008.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden