Update

Romney en Gingrich treffen elkaar voor cruciaal debat in Florida

Mitt Romney en Newt Gingrich, de voornaamste kandidaten voor de kandidatuur namens de Republikeinse partij tijdens de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten later dit jaar, binden vanavond opnieuw de strijd met elkaar aan tijdens een cruciaal tv-debat.

Twee handpoppen die de kandidaten Gingrich (l) en Romney al boksend voorstellen. Beeld afp
Twee handpoppen die de kandidaten Gingrich (l) en Romney al boksend voorstellen.Beeld afp

Het debat heeft plaats in Florida, een grote staat in het zuidoosten, waar aanstaande dinsdag voorverkiezingen worden gehouden. Eerder waren de staten Iowa, New Hampshire en South Carolina al aan de beurt.

In de peilingen scoren Romney en Gingrich bijna gelijk. De website RealClearPolitics, die de populariteit van de kandidaten bijhoudt via een vergelijking van tientallen afzonderlijke opiniepeilingen, meldde vandaag dat Romney een gemiddelde score haalt van 35,5 procent. Gingrich staat op 34,3 procent.

In totaal doen er vier kandidaten mee aan het debat op de universiteit van Noord-Florida, in de stad Jacksonville. Ron Paul en Rick Santorum staan in de peilingen echter een straatlengte achter op Romney en Gingrich. Santorum zou kunnen rekenen op 10,5 procent van de stemmen, Paul op 8,5 procent.

Felle campagnes

De belangrijkste kanshebbers hebben in de afgelopen weken steeds feller campagne gevoerd, en dan vooral tegen elkaar. In een televisiedebat op maandag schilderde Romney Gingrich af als een duur betaalde lobbyist voor dubieuze bedrijven.

Romney verwees daarmee naar het verleden van Gingrich als adviseur van de hypotheekverstrekker Freddie Mac. Die raakte in 2008 in problemen, waardoor ook veel Amerikaanse huizenbezitters de dupe werden. Vooral Florida werd hard geraakt door de crisis op de woningmarkt. De staat werd door Amerikaanse media al omschreven als het 'Ground Zero' van de vastgoedluchtbel.

In de aanloop naar de voorverkiezing in South Carolina zaaide de conservatieve populist Gingrich met succes twijfel over de betrouwbaarheid van zijn ietwat gematigder tegenstrever. Het ging daarbij vooral om de volgens hem geringe hoeveelheid belasting die de steenrijke Romney zou betalen. Gingrich werd uiteindelijk de winnaar in South Carolina, terwijl Romney lange tijd op winst had gestaan in de peilingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden