Romney: 'Abortus legaal als leven moeder in gevaar is'

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney zegt dat hij abortus te verdedigen vindt na verkrachting en incest en als voor de moeder een levensbedreigende situatie is ontstaan. Dat zei de Republikein maandag tegen CBS News.

Redactie
Mitt Romney en zijn echtgenote gisteren in Wolfeboro, New Hampshire. Romney bereidde zich er voor op de Republikeinse conventie die deze week wordt gehouden in Tampa, Florida. Beeld AP
Mitt Romney en zijn echtgenote gisteren in Wolfeboro, New Hampshire. Romney bereidde zich er voor op de Republikeinse conventie die deze week wordt gehouden in Tampa, Florida.Beeld AP

Vooral Romneys toevoeging over de gezondheid van de moeder doet vragen rijzen bij het conservatiefste deel van zijn aanhangers. Dat komt door de brede definitie die met het begrip 'gezondheid' is gemoeid.

Veranderd
De positie die Romney inneemt tegenover abortus, is in de loop van de jaren veranderd. Vroeger stond hij bekend als voorstander, terwijl hij zich als presidentskandidaat heeft uitgesproken tegen het recht op abortus. Hij heeft ook gezegd dat het Hooggerechtshof het besluit dat abortus legaliseert, ongedaan moet maken.

Een woordvoerster van Romney zei na diens vraaggesprek met CBS News dat zijn standpunt nu helder is. Ze voegde er nog maar eens aan toe dat hij tegen abortus is, behalve ingeval van verkrachting, incest en bedreiging van het leven van de moeder.

Druk neemt toe
De druk op Romney om zijn positie inzake abortus duidelijk te bepalen, nam vorige week toe nadat zijn partijgenoot Todd Akin, kandidaat voor een Senaatszetel in de staat Missouri, had gezegd dat vrouwen na verkrachting niet zwanger kunnen raken toen hij op tv werd ondervraagd over een abortusverbod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden