PlusTen slotte

Romano Oxford (1992-2016): Een mentor en een mattie

Dat uitgerekend hij afgelopen maandag op het Kastanjeplein in Oost werd doodgestoken na - zo zeggen getuigen - een uit de hand gelopen ruzie, is bittere ironie.

Romano Oxford Beeld Eigen foto
Romano OxfordBeeld Eigen foto

Romano Requillio Moreno Jacobe Oxford - 'Mano' voor vrienden - was zo iemand die altijd twee keer nadacht voordat hij iets zei. Iemand die, wat er ook was gebeurd, het goede in iemand probeerde te zien. Ruzie? Probeer te praten, niet te vechten.

De 23-jarige Oxford, een Nederlandse jongen met Surinaamse roots, werkte als tramconducteur bij het GVB en daarnaast als jongerenwerker bij Passie voor je toekomst, een vrijwilligersorganisatie die jongeren motiveert school af te maken en een baan te zoeken.

Hij deed dat met campagnon Raoul Vertrouwd. "Ik werd in 2013 door mijn vader getipt over Romano," zegt Vertrouwd. "Ik had net een prijs gewonnen voor mijn idee Passie voor je toekomst en zocht iemand om het samen mee op touw te zetten. Romano had heel goede ideeën over hoe we jongeren moesten bereiken."

Oxford, die dan nog bezig is met zijn opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening aan het ROC, krijgt zijn opleidingsmanager zover dat ze een pilot mogen draaien op de locatie in de Jan van Galenstraat.

Het project van Oxford en Vertrouwd biedt jongeren die door spijbelen of andere problemen dreigen drop-outs te worden een laatste kans om toch op school te blijven en iets van hun leven te maken. Het blijkt een succes: zeventig procent van de leerlingen blijft nu op die locatie van het ROC, terwijl dat voordien niet meer dan dertig was.

Reflection game
Oxford was ook de bedenker van de 'reflection game', waarin jongeren met een autoriteitsprobleem situaties waarin ze in de problemen waren gekomen naspelen en nadenken over hoe ze dat nu anders zouden kunnen aanpakken. Een typerende manier van werken van Oxford: niet belerend doen, maar jongeren zelf laten nadenken.

Het Amsterdamse politiekorps deed sindskort ook een beroep Oxford. Hij adviseerde agenten hoe ze jongeren kunnen bereiken en hoe ze het beste met hen om kunnen gaan.

Voor Passie voor de toekomst deed hij ook intakegesprekken met vrijwilligers met een hbo- of universitaire achtergrond. "Daar werd hij hartstikke zenuwachtig van," zegt Vertrouwd. "Hij had nog niet eens zijn mbo-diploma en daar was hij best onzeker over. Maar niemand had het door. Hij kwam altijd heel wijs en volwassen over."

Voortrekkersrol
Dat hij maatschappelijk werk wilde doen, wist Oxford al van jongs af aan. Op het schoolplein had hij een voortrekkersrol. Broers, zussen, neven, buurjongens - iedereen kon bij hem terecht voor wijze raad of gewoon een gezellig kletspraatje. Kwam je hem tegen op straat, dan stond je zomaar twee uur met hem te kletsen.

Zijn kracht was dat hij jongeren kon aanspreken in de taal die ze vertrouwd was, die van de straat. Een mentor en en een mattie tegelijkertijd.

null Beeld Eigen foto
Beeld Eigen foto

Oxford was al jong zelfstandig. Op zijn 14de kreeg hij een baantje bij René Croissanterie op de Damstraat, een toeristenbakkerij die open is van 's morgens vroeg tot midden in de nacht. Schoonmaken, helpen met gebakjes maken, koffie uitserveren - Oxford was een manusje van alles.

Hij wilde zijn eigen geld verdienen, net als zijn zussen die ook bij René werkten. Een oud-collega beschrijft hem als een verlegen jongen. "Af en toe een boefje, maar vooral rustig en behulpzaam. Later toen hij ouder was en weleens ging stappen, kwam hij 's nachts spontaan binnenwandelen om te helpen tafels afruimen."

Stabiliteit
Omdat hij meer stabiliteit zocht in zijn leven, solliciteerde Oxford bij het GVB als tramconducteur. Een pittige sollicitatie, maar de directie was onder de indruk van zijn uitgebreid cv. Een paar dagen per week zat hij op de tram; de rest van de tijd was hij bezig met het coachen van jongeren. Enkele jaren geleden bekeerde hij zich tot de islam. Hij vond rust in het geloof, dat hij als enige in de familie aanhing.

Met wat zich die fatale maandagmiddag precies heeft afgespeeld, houden zijn naasten zich nog niet bezig. Maar één ding weet Vertrouwd zeker: "Als Romano met die jongen had kunnen praten, dan was dit niet gebeurd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden