Roman over het leven van de zus van Anne Frank

Het leven van Margot Frank, de 3 jaar oudere zus van de beroemde dagboekschrijfster Anne Frank, is belicht in een roman. Schrijfster Sophie Zijlstra baseerde haar boek op historische gegevens over het korte leven van Margot Frank (1926-1945). Ze deed daarvoor jarenlang onderzoek, onder meer in archieven en door in het Zwitserse Bazel een bezoek te brengen aan Buddy Elias, de neef van Margot.

Redactie
Het gezin Frank in maart 1927 in Frankfurt. Beeld EPA
Het gezin Frank in maart 1927 in Frankfurt.Beeld EPA

Het is volgens uitgeverij Querido de eerste keer dat het verhaal wordt verteld van Margot, die samen met haar jongere zusje en haar ouders ondergedoken zat in het Achterhuis in Amsterdam. Ze stierf in concentratiekamp Bergen-Belsen, een paar dagen voor het overlijden van Anne Frank.

De roman 'Margot' speelt zich af in de herfst van 1941. De 15-jarige Margot wordt dan de toegang ontzegd tot het Amsterdamse meisjeslyceum, het tennispark, haar roeiteam en de ijsbaan.

Het boek bevat een non-fictie gedeelte waarin wordt uitgelegd welke feiten aan de roman ten grondslag liggen en een biografie van Margot. Het boek werd dinsdag gepresenteerd in het voormalig Gemeentelijk Lyceum voor Meisjes in Amsterdam, de school waar Margot 3 jaar les heeft gehad voordat zij van school moest.

Zijlstra was al lange tijd nieuwsgierig naar de oudere zus van Anne Frank. 'Er is nog vrijwel niets over haar geschreven, behalve een kort artikel met een weinig bevredigende inhoud', zegt de auteur. 'Haar karakter wordt steevast opgebouwd uit de volgende eigenschappen: beheerst, serieus, vlijtig en betrouwbaar.'

Tijdens haar onderzoek stuitte Zijlstra ook op feiten die losstaan van haar verhaal. Zo kreeg Margot op het Gemeentelijk Lyceum wiskundeles van Max Euwe, de Nederlander die in 1935 wereldkampioen schaken werd.

Margot Frank schreef tijdens de oorlog ook een dagboek, maar dat is nooit gevonden. Haar familie in Bazel denkt dat het in een van de meubels in het Achterhuis zat die naar Duitsland zijn gebracht. Het Anne Frank Huis in Amsterdam wijdde vorig jaar een kleine, sobere tentoonstelling aan 'de zus van'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden