Update

Romafamilie wil stad niet verlaten: 'Waar moet ik heen?'

De rechtbank van Amsterdam besluit nog deze week of de Roma­familie Petalo die nu krap een jaar met drie caravans illegaal op de Noordzeeweg in Nieuw-West staat, naar een standplaats buiten Amsterdam moet vertrekken.

Hanneloes Pen
Een gedeelte van de Noordzeeweg Beeld Google streetview
Een gedeelte van de NoordzeewegBeeld Google streetview

Dinsdag diende een rechtszaak die de familie ­tegen de gemeente Amsterdam had aangespannen.

De gemeente wil dat de familie Petalo uiterlijk eind deze maand vertrekt van de Noordzeeweg. Als de familie haar caravans niet verplaatst of elders in de gemeente op een illegale plek neerzet, wacht hun een dwangsom van maximaal 15.000 euro per persoon.

Eerder dit jaar diende er al een vergelijkbare zaak, maar toen met en dwangsom van 25.000 euro per persoon. De rechter bepaalde toen dat de gemeente het besluit niet goed had geformuleerd en dat de familie nog even met hun caravans op de Noordzeeweg mocht blijven staan.

Nieuw besluit
De gemeente Amsterdam heeft daarop een nieuw besluit genomen waarin wordt bepaald dat de Petalo's eind deze maand weg moeten. Daarnaast is de dwangsom verlaagd tot 15.000 euro. Tegen dat besluit heeft de familie Petalo bezwaar aangetekend.

"De caravans staan daar in strijd met het bestemmingsplan. Daar is weinig aan te doen. Maar waarom krijgen ze niet, net als de stadsnomaden, elk jaar een nieuwe plek toegewezen? We zoeken nu steun bij de minister van Binnenlandse Zaken, die van mening is dat gemeenten meer aandacht moeten geven aan woonwagenbewoners en zigeuners," zegt Sjoerd Jaasma, advocaat van de Petalo's.

Afbouwbeleid is verboden
Die minister, Kajsa Ollongren, stelde vorige maand dat gemeenten meer rekening moeten houden met de wensen van woonwagenbewoners en dat zij moeten voorzien in voldoende standplaatsen. Van een afbouwbeleid van woonwagenstandplaatsen mag geen sprake zijn, aldus de minister.

In de drie illegaal geplaatste woonwagens woont het echtpaar Petalo met zijn twee volwassen kinderen. "In Amsterdam zijn geen legale woonwagenstandplaatsen beschikbaar. En áls er al een plaats vrijkomt, is die zo goed als zeker voor een van de kinderen van de woonwagenbewoners die er al staan. Dat betekent dus dat mijn cliënten uit deze gemeente weg zouden moeten. Er wordt hen niets meer geboden. De Petalo's wonen al ongeveer veertig jaar in Amsterdam. Een van die kinderen heeft MS en wordt behandeld in de VU. Ze willen best naar een andere plek maar wel graag in de stad," aldus Jaasma.

Bannie Petalo (62) stond dinsdagochtend met tranen in zijn ogen voor de rechter. "Sinds 1973 woon ik in deze stad," zei hij geëmotioneerd. "Mijn hele familie ligt begraven op de Ooster­begraafplaats. Ik heb kinderen en kleinkinderen hier. Ik wil hier blijven. Waar moet ik heen? Burgemeester Van der Laan is in mijn caravan geweest en heeft me een plek beloofd."

Een plek bij de stadsnomaden willen hij en zijn vrouw niet. "Stadsnomaden en zigeuners zijn anders. Ik ga me niet inschrijven voor een plek bij de stadsnomaden," aldus Petalo.

De gemeente zegt 'uitgesproken' te zijn met de Petalo's. "Ambtenaren zijn jaren bezig geweest met het zoeken naar alternatieven en oplossingen. Twee jaar geleden is al gezegd dat we klaar zijn met deze familie," aldus een woordvoerder van de gemeente.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden