Plus

Romafamilie Petalo op zoek naar nieuwe plek: 'We zijn radeloos'

De Romafamilie Petalo, die met caravans illegaal aan de Noordzeeweg stond, moet daar van de rechter voor 31 augustus weg zijn. Daags voor de deadline blijken ze al te zijn vertrokken.

Hanneloes Pen
Jadranka Petalo in haar caravan in Westpoort. 'Ik ben oma. Ik wil bij mijn kinderen en kleinkinderen zijn' Beeld Marc Driessen
Jadranka Petalo in haar caravan in Westpoort. 'Ik ben oma. Ik wil bij mijn kinderen en kleinkinderen zijn'Beeld Marc Driessen

De plek aan de Noordzeeweg, pal naast het spoor, staat leeg. In het gras zijn de sporen van banden nog te zien. Op de grond liggen de restanten van het verblijf van de Romafamilie: een lepel, aansteker, bierdopjes en een kapot horloge.

Een jaar lang bivakkeerde de familie Petalo, een ouder echtpaar met twee volwassen kinderen, in drie illegale caravans langs de Noordzeeweg. Vorige week hoorden ze van de rechter dat ze er voor 31 augustus moesten vertrekken.

Afgelopen weekend besloten de Petalo's te verkassen. Ze sleepten hun caravans naar de stadsnomaden aan de Westhavenweg. Maar al na een dag kregen ze van de politie te horen dat ze daar ook weg moesten.

Drie caravans
Twee van hun caravans hebben ze maandag verplaatst naar het gekraakte ADM-terrein in Westpoort. Ze staan echter niet op het gekraakte terrein zelf, maar tientallen meters voor het hek dat het terrein ­afsluit.

Jadranka Petalo (63) staat in de caravan en rookt een sigaret. Haar man Bannie (62) zit in de auto naast de caravan. Hij zit er flink doorheen en wil even niet praten. Jadranka wel.

"We stonden eerst een dag bij de stadsnomaden, maar het was daar vreselijk. De hele dag klonk muziek, er was veel te veel lawaai. We hebben niet geslapen," zegt ze.

Maandag hebben ze twee van de drie caravans naar het ADM-terrein gesleept. Waar de derde caravan is gebleven, wordt niet duidelijk. "Die staat op een andere plek. Ik weet niet waar," zegt Jadranka.

Geen water of stroom
Stroom- en watervoorzieningen hebben ze niet. Jadranka loopt naar de achterkant van de caravan en opent een Ikeakastje met daarin een gasstel. Bovenop het kastje staat een grote waterfles. Hoe ze douchen en naar het toilet gaan? Ze gooit haar handen in de lucht.

Het is voor het echtpaar best afzien, maar ze hebben er alles voor over om in Amsterdam te kunnen blijven.

"Ik ben oma. Ik wil bij mijn kinderen en kleinkinderen zijn, die wonen op de Generatorweg. Samen eten, samen drinken. De kinderen moeten kunnen binnenlopen: 'Oma mag ik een snoepje of een broodje?' Zo leven wij zigeuners." Ze begint te huilen.

In Amsterdam zijn echter geen legale woon­wagenstandplaatsen meer beschikbaar. En als er al een plaats vrijkomt, is die zo goed als zeker voor een van de kinderen van de woonwagen­bewoners die er al staan.

Opgejaagd
Maar weg uit de stad, waar ze naar eigen zeggen al ruim veertig jaar wonen, is voor hen geen optie. "Eberhard van der Laan heeft ons opgezocht en zat daar, op die plek, in deze caravan," wijst Jadranka.

"Hij kreeg eten en drinken. We gingen met hem op de foto, met onze armen om hem heen geslagen. Hij zou voor een plek zorgen, maar nu is dat voorbij."

De Petalo's voelen zich behandeld als dieren, als opgejaagd wild. Waar ze na 31 augustus zullen staan, weten ze niet. "We hebben maar een klein plekje nodig, alsjeblieft. Al is er alleen maar water. We zijn radeloos. We willen zo graag rust."

Hoelang ze nog bij het ADM-terrein bij de Hornweg kunnen blijven staan, weten ze niet. Maar Bannie weet één ding zeker. Weg uit Amsterdam gaat hij nooit, zegt hij.

"Nooit!"

null Beeld Jdn/Het Parool
Beeld Jdn/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden