Romafamilie moet villa verlaten

De Romafamilie Nicolich moet binnenkort vertrekken uit een villa in De Meern. Dat heeft de kortgedingrechter in Utrecht vandaag beslist. De gemeente Utrecht was naar de rechter gestapt. De familie moet officieel weg zijn binnen zeven dagen nadat ze het vonnis van de rechter in handen hebben.

ANP/Redactie
Guiseppe Nicolich, het hoofd van de zogenaamde Roma-familie, staat voor het Utrechtse stadhuis om actie te voeren tegen zijn ongewenst-zijn in Utrecht. © ANP Beeld
Guiseppe Nicolich, het hoofd van de zogenaamde Roma-familie, staat voor het Utrechtse stadhuis om actie te voeren tegen zijn ongewenst-zijn in Utrecht. © ANP

De rechter is het met de gemeente eens dat het verblijf in de villa een gunst was en dat de bruikleenovereenkomst is afgelopen. De rechter heeft niet gekeken naar eventuele misdragingen van de familieleden. Het aflopen van de overeenkomst is voldoende voor een ontruiming, aldus de rechter.

Onduidelijkheid
Het is nog onduidelijk wanneer precies de Romafamilie Nicolich de villa in De Meern moet verlaten. Het college van B en W van Utrecht beraadt zich daar eerst nog over. Ook wacht het gemeentebestuur het spoeddebat van morgenavond af.

Dat zei een gemeentewoordvoerder in een reactie op de uitspraak van de kortgedingrechter. Wanneer de gemeente de formele betekening naar de deurwaarder stuurt, is nog niet duidelijk.

De uitspraak van de rechter is volgens de woordvoerder een bevestiging van de lijn van de gemeente. 'Het is goed dat de rechter zich hierover heeft uitgesproken.'

Fraude en geweld
Leden van de familie Nicolich worden ervan beschuldigd dat ze steunfraude en huiselijk geweld hebben gepleegd. Ruim tien jaar geleden kreeg de familie een fors bedrag om weg te gaan uit Driebergen, waarna ze door de regio zwierven.

Vorig jaar kregen de gezinsleden van de gemeente Utrecht onderdak in de villa, waar ze onder zeer strenge voorwaarden mochten verblijven. Op een beoogd nieuw onderkomen, weer in Maarsbergen, werden bedreigingen geklad, waardoor de familie met vier jonge kinderen zich niet veilig voelde er te gaan wonen.

Spoeddebat
De gemeenteraad van Utrecht kwam gisteravond in een besloten vergadering bijeen om weer over de Romafamilie Nicolich te spreken. Morgenavond volgt een openbaar spoeddebat over de kwestie. Coalitiepartijen D66, GroenLinks en PvdA hebben het initiatief genomen voor deze vergaderingen.

Exterieur van het huis van de Utrechtse Romafamilie Nicolich. © ANP Beeld
Exterieur van het huis van de Utrechtse Romafamilie Nicolich. © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden