Rollende Keukens over Unilever: 'Alsof Paard van Troje binnenkomt'

Stichting Rollende Keukens sleept Unilever voor de rechter. De multinational zou in het geheim Conimex curry's hebben verkocht op het foodtruck-festival. 'We werden helemaal gek.'

Rollende Keukens bestaat al tien jaarBeeld Amaury Miller/Het Parool

De stichting dagvaardt Unilever en eist 100.000 euro schadevergoeding, zo werd dinsdag bekend.

"Tien jaar geleden zijn we met Rollende Keukens begonnen. Het evenement wordt steeds groter, maar alles is geënt op klein ondernemerschap," vertelt Igor Sorko van de Rollende Keukens.

Met de groei komen er meer en meer aanvragen van grote merken. "Ieder jaar wimpelen we er tientallen af. In maart, twee maanden voor Het Weekend van Rollende Keukens, werden we benaderd door Conimex. Ze boden een flink bedrag om samples uit te mogen delen op het terrein tijdens het evenement. Ook dat aanbod hebben we afgeslagen, het gaat dwars tegen onze principes in."

Paard van Troje
Sorko stond dan ook versteld toen hij een week na het festival op verschillende blogs las dat Conimex met de 'Hurry for Curry'-truck op Rollende Keukens stond.

"Wat bleek? Unilever had via een marketingbureau een foodtruckondernemer gevraagd een truck voor ze te maken, zich in te schrijven en op het festival te gaan staan," legt Sorko uit. Ter plekke werd het merk achter de truck niet kenbaar gemaakt.

"Maar achteraf bleken ze er een hele campagne aan verbonden te hebben, met een website, Facebookpagina en ingekochte media-uitingen en al. 'Niemand wist dat wij het waren maar we stonden met onze truck op de Rollende Keukens,' zeiden ze trots. Toen we dat zagen, werden we natuurlijk helemaal gek."

"Het voelde alsof het Paard van Troje bij ons binnen was gekomen. Niet alleen omdat ze stiekem waren binnen gekomen en vervolgens onze naam aan hun campagne verbonden, maar ook omdat ze rondom de truck gratis wifi aanboden waarmee bezoekers van het festival rechtstreeks hun e-mailadres aan Unilever stuurden."

Schadevergoeding
Direct nadat hij achter de berichtgeving kwam ondernam Sorko stappen. "De foodtruckondernemer achter de 'Hurry for Curry'-truck staat ieder jaar met een grappige, wisselende truck op het festival. Ik heb hem direct gebeld en gevraagd wat hier aan de hand was. Hij wist dat het een opdracht vanuit Conimex was, maar wist niet dat het later ook gebruikt zou worden in een campagne. Althans, dat zegt hij."

De zelfstandige gaf Sorko de contactgegevens van het marketingbureau. "We hebben snel contact met hen opgenomen en gezegd dat alle berichten waar ze ons noemen, direct van het internet af moesten. Dit hebben ze gedaan, maar toch heeft het twee maanden geduurd om alle sporen te wissen. Het is een enorme inbreuk op ons handelsmerk."

Geen commentaar
De stichting vraagt om een schadevergoeding van Unilever, vooralsnog tevergeefs. Sorko: "Onze advocaat heeft twee brieven gestuurd. Maandag kregen we reactie op onze tweede brief. Zij voelen zich niet schuldig en zeggen dat ze geen juridische relatie tot het festival hebben, omdat het via een ander bureau is gegaan. We hebben een aangetekende brief naar het marketingbureau gestuurd, maar van hen hebben we niets meer gehoord."

Een woordvoerder van Unilever laat weten niet via de media in te willen gaan op de zaak, maar Rollende Keukens op korte termijn uit te zullen nodigen voor een gesprek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden