Roland Kahn: 'Zelfs Cruijff won niet alle wedstrijden'

Ondernemer Roland Kahn, de man die V&D niet voor de ondergang kon behoeden, stond woensdagochtend op met een 'dubbel gevoel'. "Ik ben teleurgesteld, maar ook wel opgelucht," zei de eigenaar van winkelketens CoolCat, MS Mode, America Today en Sapph.

Michiel Couzy
Volgens Kahn zijn er 'heel veel verliezers' doordat de doorstart niet lukt. Beeld anp
Volgens Kahn zijn er 'heel veel verliezers' doordat de doorstart niet lukt.Beeld anp

Dinsdag wilde hij geen vragen beantwoorden, hij was 'te emotioneel'. Woensdagochtend waren de emoties nog niet verdwenen, daarom wilde hij niet te veel kwijt over de gestrande poging V&D door te starten.

De curatoren lieten gisteren weten dat ze geen koper hebben gevonden voor de failliete warenhuisketen. "Het is niet gelukt, en daar heb ik een hekel aan. Maar ja, zelfs Johan Cruijff was niet in staat al zijn wedstrijden te winnen."

Uitzichtloze onderhandelingen
Dat hij zich naast teleurgesteld ook opgelucht voelt, komt doordat een eind is gekomen aan eindeloze en uiteindelijk ook uitzichtloze onderhandelingen. "Op een gegeven moment was duidelijk dat mensen maar dwars bleven liggen. Je moest eens weten hoeveel inspanning wij hebben geleverd om de pandeigenaren aan onze kant te krijgen, we hebben een geweldige presentatie gegeven, maar het mocht niet baten."

Volgens Kahn zijn er 'heel veel verliezers' doordat de doorstart niet lukt.

Kahn moest de afgelopen dagen een ingewikkelde puzzel leggen. De winkels zijn al dicht, waardoor de verliezen per minuut oplopen. De eigenaren van de winkelpanden hadden hun eigen agenda: zij willen een oplossing voor de lange termijn, die niet per se van V&D hoeft te komen. Ook moest Kahn de financiering rondkrijgen bij ING en de leveranciers van V&D aan zijn kant krijgen.

Vraagtekens
De ondernemer sluit uit dat hij nog een poging waagt. Daarvoor zijn de aanloopverliezen te groot geworden door de sluiting van de winkels. "We hebben het inmiddels over vijftig tot zestig miljoen. In eerste instantie was dat veertig miljoen, en dat was al heel veel. Ik wil geen tweede Louis van Gaal zijn, de trainer van Manchester United: voor heel veel geld een nieuw team kopen, maar geen punten behalen."

Nu de onderhandelingen met Kahn zijn gestrand, ligt de weg open voor het Canadese warenhuisbedrijf Hudson's Bay om de mooiste locaties uit de failliete boedel te pikken. Kahn plaatst zijn vraagtekens bij dit scenario. "Hudson's Bay is een fata morgana, die winkels zien er niet uit."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden