Rol stadsdeel moet duidelijker

AMSTERDAM - Er moet een cultuuromslag komen waarbij stadsdelen en het stadsbestuur in de Stopera veel beter samenwerken. Dit stelt de commissie-Mertens over de toekomst van de stadsdelen in een nog vertrouwelijke eindrapport, dat volgende week verschijnt.

Voor de zomer beslist de gemeenteraad over vermindering van het aantal stadsdelen. Alle partijen zijn voor. Alleen de PvdA heeft zich niet uitgesproken. Aangenomen wordt dat de fractie het eens is met het advies. Maar PvdA-bestuurders en -deelraadsleden maken bezwaar.

De commissie ziet af van het verlagen van het maximumaantal deelraadsleden (nu 29). Met grotere stadsdelen wordt het voor kleine partijtjes toch al moeilijker verkozen te worden.

Onbekend is hoe de nieuwe indeling met zeven of acht stadsdelen (in plaats van veertien nu) er volgens de commissie moet uitzien. In de meest gehoorde optie krijgt de vermindering vooral haar beslag in West, bij de stadsdelen Slotervaart, Osdorp, De Baarsjes, Geuzenveld- Slotermeer, Oud-West en Bos en Lommer. Ten westen van de ring zouden ze onder één paraplu kunnen komen.

De resterende delen binnen de ring gaan dan ook samen. Elders is een fusie van Zuideramstel en Oud- Zuid een optie. Centrum, Noord en Zuidoost blijven bestaan in de huidige omvang. Of Zeeburg zelfstandig moet blijven of deel moet uitmaken van Oost-Watergraafsmeer, laat de commissie in het midden.

De halvering moet leiden tot minder 'bestuurlijke drukte', waarmee wordt gedoeld op het omvangrijke vergadercircuit. Ook moet er een duidelijker afbakening komen tussen de taken van de stadsdelen en die van het stadsbestuur. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden