Rokjesverbod voor baliemedewerkers Nieuw-West

Vrouwelijke baliemedewerkers van het gemeentelijk Stadsloket in Nieuw-West mogen niet in rokjes tot boven de knie of met knielaarzen op het werk verschijnen. Doen ze dat wel, dan volgt ontslag.

Josien Wolthuizen en Marcel Wiegman
Foto ter illustratie Beeld Thinkstock
Foto ter illustratieBeeld Thinkstock

Dat staat in een dreigende mail die vrouwelijke medewerkers van het Stadsloket ontvingen van hun teamleider. 'Vanaf heden wil ik de afspraak maken dat dames een rok of een jurk dragen die niet korter is dan net boven de knie. Ook knielaarzen vind ik niet gepast aan de balie. Dit is ook het laatste verzoek dat ik maak (sic). De volgende keer stuur ik mensen naar huis en niet meer naar een winkel om iets te gaan halen,' schrijft de teamleider.

Een medewerker stuurde de mail door naar de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de gemeente Amsterdam om zijn beklag te doen. Vice-voorzitter Mario Soriano dacht even dat het om een grap ging, maar kreeg al snel door dat de mail wel degelijk serieus bedoeld is. "Ik vind het heel vreemd dat er in 2016 in Amsterdam zulke kledingvoorschriften zijn," zegt Soriano. "Ik ben ook gaan googelen naar knielaarzen, want wat is daar mis mee? Niks, volgens mij. Ik heb foto's gevonden van koningin Maxima en minister Hennis die ze dragen."

Centraal beleid
Volgens Soriano is de teamleider niet in de positie om medewerkers te vertellen wat de kledingvoorschriften zijn. "Dat is beleid dat vanuit de gemeente wordt bepaald. Natuurlijk moet je er representatief uitzien, maar bepaalde kledingstukken verbieden, dat is niet aan één enkele teamleider."

De Amsterdamse politiek reageerde furieus op het bericht. 'We gaan dit meteen uitzoeken. Bizar, en als het waar is; volledig onacceptabel,' twitterde VVD-raadslid Dilan Yesilgöz. Rutger Groot Wassink van GroenLinks kondigde raadsvragen aan.

Jeroen Mirck van D66 in Nieuw-West laat weten de kwestie over de 'absurde' kledingvoorschriften woensdagochtend aan te kaarten in de bestuurscommissie. "Dit soort eisen horen niet in een open en tolerante stad als Amsterdam. (..) D66 vraagt zich af waarom er in Nieuw-West op eigen houtje strengere eisen worden gehanteerd. Dat is in strijd met stedelijk beleid."

Rokjesdag
Achmed Baâdoud, stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West, zegt te hopen dat het om een grapje gaat en wijst erop dat dienstverlening onder stedelijke aansturing valt. Op Twitter riep hij 15 maart spontaan uit tot rokjesdag voor mannen en vrouwen in Nieuw-West.

Woensdagmiddag heeft Soriano spoedoverleg met Jos Maessen, directeur Dienstverlening van de gemeente, die ook met verbazing reageerde op het bericht en meteen om opheldering heeft gevraagd. "We gaan kijken welke stappen we kunnen ondernemen. We willen tot op de bodem uitzoeken hoe deze cultuur überhaupt heeft kunnen ontstaan bij het Stadsloket."

Billen zichtbaar
Volgens een woordvoerder van wethouder Abdeluheb Choho (Dienstverlening) hanteert de gemeente als kledingvoorschrift: 'representatief en professioneel'. Een voormalige manager van de stadsloketten heeft dat vertaald als een verbod op korte rokjes, knielaarzen en diepe decolletés. Na een incident bij het stadsloket in Nieuw-West heeft de nieuwe manager dit voorschrift weer van stal gehaald. Personeel zou hebben geklaagd over een collega, wier rokje zo kort zou zijn 'dat de billen zichtbaar waren'. Choho wil nu in gesprek met de betrokkenen in Nieuw-West 'om er samen uit te komen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden