Rokin geen Beyoncé Boulevard meer: bordjes weer verwijderd

De vrouwelijke straatnaamborden die de feministische actiegroep De Bovengrondse dinsdag in Amsterdam heeft opgehangen, worden weer weggehaald.

Marieke de Ruiter
Bregje Hofstede van De Bovengrondse vindt het jammer dat de bordjes worden verwijderd, 'maar ze waren ook niet bedoeld om voor eeuwig te hangen'. Beeld Tammy van Nerum
Bregje Hofstede van De Bovengrondse vindt het jammer dat de bordjes worden verwijderd, 'maar ze waren ook niet bedoeld om voor eeuwig te hangen'.Beeld Tammy van Nerum

De alternatieve bordjes zouden volgens de gemeente verwarrend zijn bij het vinden van locaties. Vanaf woensdag worden ze daarom door de hele stad verwijderd.

De actiegroep plaatste de bordjes om de scheve man-vrouwverhoudingen in het straatbeeld eigenhandig recht te trekken.

De Dam werd omgetoverd tot een Dame, het Rokin werd omgedoopt tot de Beyoncé Boulevard en de Ferdinand Bolstraat tot de Mies Bouwmanstraat. Met de actie wilden de feministen van De Bovengrondse laten zien dat vrouwen het ook waard zijn om te eren met een straatnaam.

Naamloze bruggen
Stadsdeel Centrum laat weten dat het de actie wel kan waarderen en wijst de feministen op de vele naamloze bruggen in de stad waarvoor ze een naam kunnen aandragen.

Bregje Hofstede van De Bovengrondse vindt het jammer dat de bordjes worden verwijderd, "maar ze waren ook niet bedoeld om voor eeuwig te blijven hangen".

Met de discussie die de actie heeft losgemaakt, denkt ze bovendien dat het doel wel is bereikt.

Veel reacties
Op sociale media zorgde het nieuws over de straatnamenactie voor veel reacties. Sommige volgers hoopten dat het om een satirisch bericht van De Speld ging, ze konden de actie moeilijk serieus nemen.

Anderen vonden vooral de keuze om het Rokin om te dopen tot de Beyoncé Boulevard een ongelukkige. 'Is dat niet die dame die dweept met haar vermeende slavenachtergrond en gelijktijdig haar kledinglijn voor 40 cent per uur in Bangladesh laat produceren?', vroeg een reageerder zich af.

null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum
null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum
null Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden