Roker (25) doet aangifte tegen tabaksindustrie

Voor het eerst heeft nu ook een gezonde roker aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie wegens zware mishandeling. De 25-jarige Charlotte Pelt is al tien jaar verslaafd en vindt dat dus níet haar eigen schuld. 'Verslaving is een ziekte.'

Victor Schildkamp
Charlotte Pelt. Beeld Shody Careman
Charlotte Pelt.Beeld Shody Careman

"Ik vind het niet mijn schuld dat ik verslaafd ben," zegt de studente rechtsgeleerdheid. "Als je jong bent, ben je helemaal niet bezig met de gevolgen van wat je doet. Ik ben op een schoolfeest begonnen, toen was ik veertien of zo. Veel oudere leerlingen rookten al."

"Vanaf mijn vijftiende begon ik echt regelmatig te roken. Pas jaren later kom je erachter dat mensen longkanker krijgen en waardoor. Toen rookte ik al jaren. Dat is wat de rookindustrie wil: jonge mensen verslaafd maken. Om geld te verdienen. Dat is zo naar. Ik hoop dat meer gewone rokers gaan inzien wat ze is aangedaan.''

Sjoemelsigaret
De op handen zijnde strafzaak draait om het feit dat de tabaksindustrie bewust mensen verslaafd zou willen maken. Dat gebeurt via de 'sjoemelsigaret'. In alledaagse sigaretten zitten kleine gaatjes die ervoor moeten zorgen dat de roker minder schadelijke stoffen inhaleert. Onderzoek heeft uitgewezen dat rokers met hun mond en lippen de gaatjes deels afsluiten en daardoor juist meer nicotine krijgen dan is toegestaan.

Omdat tabaksproducenten dit al jaren weten, worden zij voor de rechter gesleept. "De gezondheid schade toebrengen staat in de wet als mishandeling," zegt advocaat Bénédicte Ficq die alle aangevers tegen de tabaksindustrie bijstaat. Ficq wijst erop dat Amerikaanse tabaksproducenten sinds kort verplicht zijn advertenties te plaatsen waarin zij toegeven opzettelijk mensen verslaafd te willen maken aan tabak.

'Stoppen wanneer je wil'
"Volgens deskundigen zijn de kenmerken van een verslaving dezelfde als die van een ziekte," zegt Ficq. "Charlotte Pelt is dus niet gezond want ze is verslaafd. Rokers geven dat zelf zelden toe. Daarom is haar aangifte heel opmerkelijk. Rokers gaan meestal mee in de riedel van de tabaksindustrie dat roken je eigen keus is en dat je kan stoppen wanneer je wil."

Met dat laatste worstelt de UvA-student al jaren. De sigaret is een vast ritueel in haar leven geworden. 's Ochtends wakker worden met koffie 'en een peuk'. Wachten op het station 'met een peuk'. Lopen naar de universiteit 'met een peuk'. "Ik baal er van. Je wéét dat het smerig is en dat het je niks brengt. Ik bedoel: van een drankje word je nog aangeschoten en van een blowtje word je high, maar van een sigaret...? Ik denk zelfs nu als ik met jou praat, dat ik kan stoppen wanneer ik wil, maar ik kom er niet vanaf."

Amerika
Het Openbaar Ministerie bestudeert al meer dan een jaar de mogelijkheden om daadwerkelijk tot vervolging over te gaan. Hoewel er met name in Amerika zat rechtszaken over schadeclaims tegen tabaksproducenten zijn geweest, zou Nederland het eerste land zijn waar tabaksproducenten strafrechtelijk worden vervolgd.

Lees ook: Longarts Wanda de Kanter: 'Al die zieken en doden, je ziet ze niet'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden