Roken in wachtrij bij attracties voortaan verboden

Het sigaretje terwijl je wacht voor een attractie in een pretpark is binnenkort uit den boze. Dat hebben de 21 pretparken verenigd in de Club van Elf besloten.

Bien Borren
Madame Tussauds is een van de attracties die roken in de ban doet. Beeld anp
Madame Tussauds is een van de attracties die roken in de ban doet.Beeld anp

In sommige pretparken was het roken in de rij al verboden, maar vanaf zaterdag 1 april zullen alle parken er strenger op toezien. Met het taboe op de sigaret hoopt de club jonge kingeren tegen roken te beschermen.

Bij de Club van Elf horen ook Amsterdamse attracties, zoals het Rijksmuseum, de Heineken Experience en Madame Tussauds.

Eventueel aanspreken
Bij het wassenbeeldenmuseum op de Dam moeten bordjes bezoekers informeren dat een sigaret in de rij verboden is. Woordvoerder Annemiek Dolfin: "Ook lopen er medewerkers langs die mensen eventueel aanspreken." Erg ingrijpend noemt Dolfin het nieuwe besluit niet. "Bij ons wordt weinig gerookt. Onze rij is betrekkelijk kort, het loont niet echt om een sigaret op te steken."

Bij de Efteling zal het verbod wel degelijk gevolgen hebben. Woordvoerder Femke van Es: "Het zal voor veel rokende bezoekers wennen zijn." Ook in Kaatsheuvel moeten bordjes straks ruchtbaarheid aan het nieuwe verbod geven. "We gaan ervan uit dat dat voldoende is, maar wie echt niet wil meewerken, overtreedt de huisregels en kan het park uitgezet worden."

Verbannen
Zo ver zal het bij het Amsterdamse rondvaartbedrijf Stromma - voorheen Canal Company - niet komen. Directeur Peter Duwel: "Je kunt mensen in de openbare ruimte moeilijk verbieden te roken, maar we ontmoedigen het wel. We zijn blij met dit besluit, maar mensen uit de rij verbannen, dat zie ik niet zo snel gebeuren."

De wachtenden bij de Heineken Experience slingeren vaak over de Stadhouderskade - eveneens een stukje openbare ruimte. "Verbieden is dus onmogelijk," zegt manager Dirk Lubbers. Er komen geen bordjes. "We houden de stoep wel goed schoon. Geen afval of uitgetrapte peuken voor onze deur. We hebben liever niet dat mensen roken, maar we hebben dan ook niet zo veel kinderen in onze rij."

De Club van Elf

- Apenheul
- Diergaarde Blijdorp
- Koninklijke Burgers' Zoo
- Duinrell
- Efteling
- GaiaZOO
- Heineken Experience
- Avonturenpark Hellendoorn
- Keukenhof
- Madame Tussauds
- Madurodam
- Nederlands Openluchtmuseum
- Ouwehands Dierenpark Rhenen
- Rijksmuseum
- Het Scheepvaartmuseum
- Attractie & Vakantiepark Slagharen
- Het Spoorwegmuseum
- Stromma (voorheen Canal Company)
- Toverland
- Walibi Holland
- Wildlands Adventure Zoo Emmen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden