Update

Rohani hekelt sancties tegen 'vredestichter' Iran

De Iraanse president Hassan Rohani hekelt de strafmaatregelen die de internationale gemeenschap tegen Iran heeft ingesteld. In zijn toespraak voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties bestempelde hij de sancties dinsdag als 'gewelddadig'.

Redactie
President Rohani dinsdag bij het verlaten van het spreekgestoelte. Beeld afp
President Rohani dinsdag bij het verlaten van het spreekgestoelte.Beeld afp

Rohani zei dat het gewone volk eronder te lijden heeft, niet de politieke leiders. Daarnaast benadrukte hij dat Iran geen bedreiging vormt voor de rest van de wereld.

Volgens Rohani hebben kernwapens geen plaats in het veiligheids- en defensiebeleid van Iran. De president zei dat zijn land 'onmiddellijk' bereid is te praten over de nucleaire kwestie. Met name Israël en de VS vrezen dat Iran werkt aan een kernwapen.

Vredestichter
Iran, zei Rohani, is een vredestichter die via diplomatie oplossingen wil vinden voor crises in de wereld. Daaronder valt ook de onenigheid over zijn atoomprogramma. De president bezigde in zijn toespraak opmerkelijk minder oorlogszuchtige retoriek dan zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad.

Rohani zei naar de toespraak van de Amerikaanse president Barack Obama eerder op de dag te hebben geluisterd. 'Ik hoop dat ze zullen afzien van de kortetermijnbelangen van oorlogszuchtige pressiegroepen, zodat we tot een raamwerk kunnen komen om onze verschillen van inzicht te overbruggen', zei hij. 'Helaas' is in de Verenigde Staten de laatste jaren vooral voor de militaire optie gekozen, aldus Rohani.

Onderdrukking Palestijnen
Het waren de VS en hun bondgenoten die 'Saddam Hussein chemische wapens leverden' en Al-Qaida de mogelijkheid boden zich in Afghanistan te vestigen, zei hij. Ook haalde hij uit naar de 'onderdrukking van het Palestijnse volk' - een verwijt aan het adres van aartsvijand Israël - en 'terroristische bomaanslagen in landen als Irak, Afghanistan en Libanon'. In 'Noord-Afrika en West-Azië' wordt gewapende strijd geleverd waar Iran part noch deel aan heeft, probeerde hij duidelijk te maken.

'Iran vormt absoluut geen gevaar voor de wereld of in de regio', zei Rohani nog maar eens. 'Mijn land is in feite juist een brenger van vrede en veiligheid.'

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp

Diplomatie
De oplossing voor internationale conflicten moet gezocht worden in diplomatie, zei hij. Volkeren overal ter wereld zijn oorlogsmoe. Gewelddadige oplossingen voor crises in de wereld zijn er niet. Volgens hem is er naast vrees voor geweld, armoede en rechtenschendingen ook hoop op vrede, door middel van dialoog en gematigdheid.

Ook waar het het Iraanse atoomprogramma betreft, moeten gesprekken leiden tot een oplossing. Rohani liet weten dat zijn land bereid is tot overleg, maar onder bepaalde voorwaarden. 'Iran wil problemen oplossen, niet veroorzaken', zei hij. De beste oplossing van de onenigheid over het Iraanse atoomprogramma is volgens Rohani de erkenning dat Iran het 'onvervreemdbare recht' heeft op zo'n programma. 'Anders gezegd, Iran en de andere spelers moeten twee dezelfde doelen nastreven.'

Het is eerste doel is dat het Iraanse atoomprogramma alleen vreedzaam van aard moet zijn. Het tweede is dat Iran het recht heeft op uraniumverrijking. In het land wordt al op industriële schaal uranium verrijkt, zei hij. 'Het atoomprogramma is te ver gevorderd om dit te ontkennen.'

Syrië
Rohani sprak ook over het gebruik van chemische wapens in Syrië. Hij legde de schuld voor dit soort aanvallen bij 'terroristische groepen', die hiermee gevaar stichten in de hele regio. Bovenal moet voorkomen worden dat chemische wapens in handen komen van extremisten of terreurgroepen, zei hij.

Aan het eind van zijn toespraak stelde Rohani voor samen met alle andere landen in de wereld een verbond aan te gaan om vrede in de wereld te bewerkstelligen. Hij presenteerde zelfs een acroniem voor zijn initiatief, The Wave: 'World Against Violence and Extremism'. Eerst zou daartoe wel een einde moeten komen aan de 'koudeoorlogsmentaliteit' die volgens de Iraanse president de wereld verdeelt in superieure en inferieure landen.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden