Plus

Rogue One: A Star Wars Story

Nu Disney de Star Wars-franchise in handen heeft, gaat de studio voortvarend te werk. Naast een nieuwe trilogie die de originele saga voortzet, die vorig jaar aanving met The Force Awakens, werd ook een reeks op zichzelf staande ruimteavonturen aangekondigd.

Joost Broeren
Felicity Jones is Jyn Erso, de dochter van de ontwerper van de Death Star Beeld Lucasfilm
Felicity Jones is Jyn Erso, de dochter van de ontwerper van de Death StarBeeld Lucasfilm

Deze avonturen staan los van het verhaal van de familie Skywalker, dat in de zeven speelfilms tot nu toe werd verteld. Zo wordt de wereld van Star Wars een uitgebreide speeltuin waarvan telkens een ander hoekje kan worden ontdekt.

De eerste regisseur die deze zandbak induikt, is spektakelspecialist Gareth Edwards (Monsters, Godzilla). Zijn Rogue One is in essentie een oorlogfilm, verteld vanuit het perspectief van een kleine groep verzetsstrijders.

Openingstekst
De verhaallijn is direct gebaseerd op de befaamde openingstekst van de allereerste Star Wars uit 1977. Daarin is te lezen hoe een groep moedige rebellen een eerste succes boekte in de burgeroorlog tegen het machtige Empire, en in die strijd de bouwplannen voor het massavernietigingswapen Death Star wisten te stelen.

In Rogue One zien we eindelijk hoe dat exact in zijn werk is gegaan, en welke offers werden gebracht voor dat succes.

Het is een sterk staaltje genetwerkt scenarioschrijven: maak van een beroemd plotgat in je originele film het uitgangspunt voor een heel nieuwe film. Die losse verbinding geeft de makers ook de ruimte personages uit de eerdere films op te laten draven in bijrolletjes. De terugkeer van de iconische slechterik Darth Vader was in de trailers al aangekondigd.

Geloofwaardiger
Opvallender is een uitgebreide bijrol voor de in 1994 overleden acteur Peter Cushing, die digitaal is nagemaakt om zijn personage Grand Moff Tarkin opnieuw in te zetten. De techniek overtuigt nog net niet; een digitale robot is nog altijd geloofwaardiger dan een digitaal mens.

Maar over het geheel vindt Edwards een goede verhouding tussen dit soort knipoogjes naar de originele trilogie en zijn vrijheid een nieuwe set personages centraal te stellen in een op zichzelf staand verhaal.

Ondergronds verzet
Dat verhaal draait om Jyn Erso (Felicity Jones), de dochter van de ontwerper van de Death Star. Nadat haar moeder door Empiregeneraal Orson Krennic (Ben Mendelsohn) wordt vermoord en haar vader wordt meegevoerd om zijn wapen te bouwen, groeit Jyn op in het ondergrondse verzet dat zich tegen de machthebbers probeert te organiseren.

Dat komt van pas wanneer haar vader jaren later een boodschap aan het verzet weet te sturen over de zwakke plek die hij stiekem inbouwde. Geholpen door verzetsstrijder Cassian Ander (Diego Luna), robot K-2SO (Alan Tudyk) en een multiculturele smeltkroes aan bondgenoten gaat Jyn de strijd aan met Krennic.

Het duurt vrij lang voordat al die stukken op het schaakbord staan en sowieso zijn de plotmachinaties in Rogue One soms wat houterig verwerkt. Maar als de trein eenmaal op stoom is, dendert hij door naar een spektakel­finale die er wezen mag.

Rogue One – A Star Wars Story

Regie Gareth Edwards
Met Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn
Te zien in Filmhallen, Arena, City, De Munt, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden