Roest mag blijven, maar wel zonder stadsstrand

Café Roest op Oostenburgereiland kan blijven, nu de uitbaters het gebouw deze week hebben gekocht. Van pioniers aan de rafelrand wordt het een horecazaak in een woonwijk. "Maar het is niet alsof we ineens de muren gaan stucen."

Roest, het café in het koudgasgebouw op het Oostenburgereiland, blijft ook bij de aanstaande, intensieve bebouwing van het eiland behoudenBeeld Archief

De kogel is door de kerk: Roest, het café in het koudgasgebouw op het Oostenburgereiland, blijft ook bij de aanstaande, intensieve bebouwing van het eiland behouden - zij het na de renovatie zonder loods en stadsstrandje.

De pioniers die het oude pand vijf jaar geleden betrokken voor tijdelijk gebruik, en een zeer succesvolle horeca- en evenementenlocatie en stadsstrand uit de grond stampten, kochten het gebouw waarin het café is gevestigd deze week samen met Beheer Brouwershoff van woningcorporatie Stadgenoot.

Eigenaresse Nadia Duinker begon Roest met Thijs Timmers, inmiddels haar man, in juni 2011. Naast het café en het stadsstrand werden in de grote loods en omliggend gebied allerlei evenementen georganiseerd. De Van Gendthallen en het braakliggend terrein waar nu het stadsstrand bevindt, is geen onderdeel kan de koop.

Lange onderhandelingen
Een gedoogregeling van de gemeente voor het, buiten het bestemmingsplan om, gebruiken van de loodsen voor evenementen, was inmiddels ook al verstreken en veel van de kavels op het Oostenburgereiland gaan na de zomer in de verkoop. Duinker: "De onderhandeling heeft nog best wel lang geduurd, vier jaar geleden hebben we al gezegd dat we geinteresseerd waren het te kopen. Op een gegeven moment zit je wel een beetje aan het plafond van wat je als ondernemer nog in een huurpand kunt investeren, zeker als het onduidelijk is hoe lang je mag blijven."

Wat ze voor het pand hebben betaald willen ze niet zeggen. "Maar ga er maar van uit dat de renovatie meer gaat kosten dan het aankoopbedrag." Roest wordt dus meer een gewoon horecabedrijf in een woonwijk. Duinker: "We gaan het wat grondiger renoveren, een serre aanbouwen aan de kant van de VOC-kade en kijken of we de boel kunnen onderkelderen om zo toch wat meer werkruimte te creeeren. Er komt ook een restaurant. Maar we houden ook veel hetzelfde: geen bediening in het café, dat lekkere ongepolijste mag blijven. We gaan niet ineens de muren stucen." De renovatie begint op zijn vroegst over een jaar.

Minder buitenspelen
"Aan de ene kant is het jammer dat dat super-pionierende eraf gaat. Het zal waarschijnlijk wat minder uitbundig worden dan het was - minder buitenspelen voor volwassenen. Maar ik kijk zelf wel uit naar een periode van meer zekerheid en stabiliteit, waarin we echt een gezonde zaak kunnen opbouwen die de toekomst in kan. Bikkelen in de winter, in dat gebouw dat niet warm te krijgen was - dat zal ik niet missen."

Het stadsstrand van Roest.Beeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden