Roep om onderzoek schooladviezen allochtonen

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat de onderwijsinspectie onderzoekt waarom slimme allochtone kinderen in Amsterdam vaker dan hun autochtone leeftijdsgenootjes een lager schooladvies krijgen dan ze op basis van hun Cito-toets verdienen.PvdA, SP, VVD en GroenLinks willen verder weten in hoeverre de afwijkende adviezen van de basisscholen in andere steden voorkomen. Dit hebben PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer, Jasper van Dijk van de SP, VVD'er Halbe Zijlstra en de fractie van GroenLinks woensdag gezegd.

Jan de Vries van het CDA is minder gealarmeerd over een onderzoek van de onderwijsinspectie naar schooladviezen. Uit een Amsterdams onderzoek blijkt dat van de autochtone leerlingen die hoog scoren bij de Cito-toets 28 procent een te laag schooladvies krijgt. Bij Turkse, Marokkaanse en Surinaamse kinderen is die onderadvisering veel hoger. Respectievelijk 44, 41 en 34 procent van hen krijgt een advies dat niet bij de behaalde score aansluit.

De Vries wijst er echter op dat slimme allochtone leerlingen ook vaker dan autochtone kinderen een advies krijgen dat hoger ligt dan wat zij op basis van hun Cito-toets zouden moeten krijgen. De opstellers van het onderzoek concluderen volgens hem dan ook dat allochtone kinderen in Amsterdam niet systematisch een te laag advies voor hun middelbare school krijgen.

De CDA'er wil wel een verklaring van de Amsterdamse basisscholen over de afwijkende adviezen aan slimme allochtone leerlingen. GroenLinks wil dat deze adviezen openbaar worden. Scholen moeten op dit moment alleen de resultaten van de Cito-toets bekendmaken. Als de adviezen over de vervolgopleiding ook openbaar worden, kunnen ouders deze naast de Cito-scores leggen. Op die manier krijgen zij een idee of de schooladviezen bij deze scores aansluiten.

Volgens Kamerlid Zijlstra van de VVD ligt niet alleen in de gewone basisscholen een probleem. Hij zegt dat ook in het speciaal onderwijs moet worden gekeken naar de adviezen die deze scholen geven over de vervolgopleiding van hun leerlingen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden