Roep om obstakels bij herstart slechte scholen

Bestuurders die slechte scholen ten onder hebben laten gaan, mogen niet de kans krijgen snel en eenvoudig een nieuwe onderwijsinstelling te beginnen. Om obstakels voor die bestuurders te kunnen opwerpen, moet de wet worden gewijzigd.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat stelt de Onderwijsraad in een advies aan de gemeente Amsterdam. De gemeente had hierom gevraag naar aanleiding van een aanvraag van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) voor het beginnen van een school. De gemeente is daar niet enthousiast over. De nieuwe school zou een verkapte doorstart zijn van het Islamitisch College Amsterdam (ICA). Die school moest in juli 2011 de deuren sluiten, onder meer omdat het onderwijs onder de maat was en er te weinig leerlingen waren.

'Dit advies laat zien dat het goed is om vooraf eisen aan scholen te stellen, maar dan moet de wet wel worden aangepast. Daar ga ik in Den Haag voor pleiten', aldus wethouder Pieter Hilhorst (Onderwijs). Hij vervolgt: 'Ik ben niet tegen islamitisch onderwijs. Ik ben tegen slecht islamitisch onderwijs.'

'Hartenkreet'
Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) kan zich naar eigen zeggen goed vinden in de 'hartenkreet' van de gemeente Amsterdam. 'Leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Zij mogen niet de dupe worden van slecht presterende schooldirecteuren en docenten. Het is natuurlijk heel wrang als bestuurders die er in het verleden ontegenzeggelijk een potje van hebben gemaakt zo maar een nieuwe school kunnen starten.'

De gemeente Amsterdam had de aanvraag van de SIO voor het beginnen van een nieuwe school willen voorkomen met extra eisen op het gebied van onder meer kwaliteit en bestuursstructuur. Maar volgens de Onderwijsraad ontbreken de wettelijke kaders daarvoor nu nog. De Onderwijsraad pleit daarom voor het scheppen van de wettelijke mogelijkheid om nadere voorwaarden te stellen aan de kwaliteit en het bestuur van een op te richten school. Staatssecretaris Dekker gaat de Onderwijsraad vragen hoe dit het beste zou kunnen worden bewerkstelligd.

PvdA wil aanpakken
Schoolbestuurders die er een potje van hebben gemaakt, moeten niet de kans krijgen een andere school op te richten. Dat vindt Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis. Hij wil dit najaar een initiatiefwetsvoorstel indienen om falende onderwijsbestuurders de pas af te snijden, zo heeft hij dinsdag laten weten.

Mohandis wijst erop dat scholen soms gesloten moeten worden wegens langdurig tekortschietende onderwijskwaliteit. Hij wil daar paal en perk aan stellen. De huidige wetgeving verbiedt schoolbestuurders die er niets van bakken niet zich in een ander avontuur te storten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden