Roep om meer militairen

DEN HAAG - De regeringsfracties CDA en PvdA voelen er vooralsnog niets voor Navo-landen onder druk te zetten om meer militairen naar Oeroezgan te sturen. Daarmee keren zij zich tegen de oproep die de militaire vakbonden AFMP en ACOM het afgelopen weekeinde deden.Volgens de bonden bewijzen de aanslagen met bermbommen dat de ruim 1700 Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Oeroezgan het gebied niet kunnen controleren. Er zouden nog eens 1600 militairen extra nodig zijn, met name uit andere Navo-landen.

De oproep van de bonden volgde op de dood van eerste luitenant Dennis van Uhm (23) uit Nijmegen, zoon van de net aangetreden commandant der strijdkrachten generaal Peter van Uhm, en soldaat eerste klasse Mark Schouwink (22) uit Hengelo. De twee sneuvelden vrijdag toen zij op twaalf kilometer van Kamp Holland met een open terreinwagen op een bermbom reden. In korte tijd zijn al elf militairen gewond door vier bermbommen.

De lichamen van de twee gesneuvelde militairen zijn in de loop van gisteravond op vliegveld Eindhoven aangekomen en na een korte ceremonie overgedragen aan de nabestaanden. De uitvaarten vinden naar verwachting eind deze week plaats.

Bij de aanslag raakten ook twee andere militairen gewond, soldaat eerste klasse Toninho Norden (20) uit Amsterdam en korporaal eerste klasse Roger Hack (25). Zij arriveerden zaterdag al in Nederland en zijn opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. De vier slachtoffers waren maakten deel uit van het 45 pantserinfanteriebataljon dat is gelegerd in Ermelo.

Op Kamp Holland in Oeroezgan hielden honderden Nederlandse, Australische en Amerikaanse militairen zondagochtend een herdenkingsdienst voor hun twee gesneuvelde collega's. Op de site van het ministerie van Defensie stroomden in het weekend duizenden condoleances binnen.

De vakbonden eisen dat de Nederlandse regering 'met haar vuist op tafel' slaat om extra militairen van andere Navo-landen. ''We kunnen niet een beetje oorlog voeren,'' aldus AFMP-bestuurder Wim van den Burg. ''Er zijn twee keer zoveel militairen nodig in Oeroezgan, en dat kan niet alleen vanuit Nederland.''

Volgens de bonden moet Nederland desnoods dreigen andere missies niet meer te steunen, voordat er versterking komt. De ACOM stelt dat de politiek verantwoordelijk is. ''Als die op haar krent blijft zitten, aanvaarden ze willens en wetens het risico dat er door bermbommen doden en gewonden vallen,'' aldus bestuurder Jan Kleian.

De regeringsfracties PvdA en CDA voelen niets voor druk op de Navo. Volgens hen geeft de militaire top zelf nog steeds aan dat de missie kan worden uitgevoerd. Het CDA wil dat Afghanistan haast maakt met het opleiden van de eigen politiemacht en wil met de PvdA wachten op een reactie van minister Eimert van Middelkoop (Defensie).

De Navo maakte gisteren bekend dat 360 Afghaanse militairen zijn begonnen met een opleiding om explosieven, zoals bermbommen, te ontmantelen. Zij worden voorlopig niet ingezet in Oeroezgan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden