Update

Roep om harder ingrijpen in Syrië - desnoods met troepenmacht - neemt toe

De roep om een harder optreden tegen het regime van Bashar al-Assad in Syrië wordt luider. Qatar pleitte vandaag tijdens een internationale conferentie van de 'Vrienden van Syrië' in Tunis voor de vorming van een Arabische troepenmacht die vrede aan het Arabische land moet opleggen.

ANP/ Redactie
De 'Vrienden van Syrië' verzamelen zich rond de vergadertafel. Beeld reuters
De 'Vrienden van Syrië' verzamelen zich rond de vergadertafel.Beeld reuters

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken noemde het een 'uitstekend idee' om de oppositie tegen Assad te bewapenen. Qatar was een van de drijvende krachten achter de internationale militaire interventie die vorig jaar leidde tot de val van het bewind van dictator Muammar Kaddafi in Libië.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé maakte bekend dat de Europese Unie zijn sancties tegen het Syrische regime uitbreidt. Alle tegoeden van de Syrische centrale bank in EU-lidstaten worden vanaf maandag bevroren. Eerder besloot de unie al de import van Syrische olie te verbieden. Juppés Nederlandse collega Uri Rosenthal zei ook dat de druk op Assad moet worden opgevoerd.

De Tunesische president Moncef Marzouki sprak zich ook uit voor de vorming van een Arabische vredesmacht. 'De huidige situatie vereist een Arabische interventie binnen het raamwerk van de Liga, een Arabische troepenmacht om de vrede en veiligheid te bewaren en om diplomatieke initiatieven te begeleiden waarin Bashar ervan moet worden overtuigd dat hij moet vertrekken', zei hij.

Verzet Rusland

De topman van de Arabische Liga, Nabil Elaraby ging minder ver. Hij riep de VN-Veiligheidsraad op snel een resolutie aan te nemen waarin het Syrische regime ertoe wordt opgeroepen de wapens neer te leggen. Tot nu toe zijn alle pogingen in de raad om tot een veroordeling van het gewelddadig optreden van het regime te komen, mislukt door verzet van vooral Rusland. Dat land was niet in Tunis vertegenwoordigd.

De deelnemers aan de conferentie zeiden de Syrische Nationale Raad te beschouwen als de 'legitieme vertegenwoordiging van Syriërs die naar een vreedzame democratische verandering streven'.

Het Syrische leger ging de oppositie vrijdag opnieuw hard te lijf. Zeker 90 mensen verloren volgens de oppositie het leven, onder wie 12 kinderen. In een dorp in de centrale provincie Hama zijn volgens activisten zeker 18 mensen geëxecuteerd, onder wie zeven leven van één boerenfamilie.

In de stad Homs, die al dagen door het regeringsleger wordt aangevallen, zouden zeker 16 doden zijn gevallen. Het Rode Kruis is vrijdag begonnen met de evacuatie van gewonden uit de stad. De hulpverlening richt zich vooral op de wijk Baba Amro, die al weken wordt belegerd. In Homs zou het geweld al aan zeker 465 mensen het leven hebben gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden