Roep om beter bekijken milieugevolgen Lelystad

Een coalitie van milieuorganisaties, wetenschappers gezondheidsorganisaties en bezorgde burgers roepen het kabinet op om "de volledige milieu-impact'' van uitbreidingsplannen voor luchthavens door te rekenen.

Lelystad Airport Beeld ANP
Lelystad AirportBeeld ANP

Daarbij zou moeten worden begonnen met vliegveld Lelystad, aldus de organisaties, waaronder Natuur en Milieu, het Longfonds en de TU Delft.

De oproep komt een dag na goedkeuring van het aangepaste milieueffectrapport van Lelystad, dat de gevolgen van de plannen voor het milieu in kaart brengt.

Met zo'n rapport kunnen overheden een weloverwogen beslissing nemen om de uitbreiding wel, niet of in gewijzigde vorm door te laten gaan.

Klimaatschade
Maar volgens de coalitie wordt slechts een "heel klein stukje'' van de gevolgen voor het milieu meegenomen. "De rekenaars kijken met name naar geluidsoverlast. De totale klimaat- en gezondheidsschade van de luchtvaartemissies worden niet berekend en kunnen daardoor niet goed worden meegewogen in de beslissing over uitbreiding van de luchtvaart.''

Volgens de coalitie blijft zo'n 90 procent van de uitstoot van broeikasgassen buiten de berekening. "De onderzoekscommissie berekent alleen de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt op de luchthaven en bij starten en landen. De uitstoot tijdens de rest van de vlucht wordt niet meegerekend, terwijl die juist de meeste klimaatschade veroorzaakt'', aldus de milieuorganisaties en wetenschappers.

Ook de concentraties 'ultrafijnstof', deeltjes die zeer schadelijk zijn voor de longen, bloed, hersenen en het hart, worden niet meegenomen in het milieueffectrapport.

Verder lezen

- De uitbreiding van luchthaven Lelystad is woensdag een stap dichterbij gekomen. Het aangepaste milieueffectrapport werd namelijk goedgekeurd.

- Wordt het niet tijd te kijken naar andere alternatieven voor Schiphol? Waarom kan Rotterdam Airport niet helpen?

- Drukte is op Schiphol het nieuwe normaal. Het vliegveld is nu wel tot de tanden gewapend om de ver­wachte piek op te vangen. 'Voor alle situaties zijn scenario's opgesteld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden