Plus

Roep om afzetting Trump klinkt luider

Het ‘i-woord’ zingt weer door Washington: impeachment, afzetting van de Amerikaanse president. De politieke spanning tussen Trump en de Democraten liep zelfs uit op ruzie.

Trump zei dat hij niet over infrastructuur zal onderhandelen zolang er onderzoek naar hem loopt. Beeld EPA

Hij schudde niemand de hand, ging niet zitten, gaf geen Democraat de kans iets te zeggen en stormde na een paar minuten weer naar buiten, volgens aanwezigen. Zo beëindigde een woedende Donald Trump abrupt alle gesprekken met de oppositie over investeringen in afbrokkelende wegen, sporen, bruggen en vliegvelden. Als de Democraten doorgaan met hun lange rij onderzoeken naar zijn levenswandel, zo was de boodschap, zou hij niet met hen onderhandelen.

De politieke spanning loopt op in Washington. Zelfs het afzetten van de president wordt weer besproken. Even voor Trumps uitbarsting vergaderden Democratische afgevaardigden erover. Partijleider Nancy Pelosi probeert ongedurige partijgenoten impeachment uit het hoofd te praten. “We geloven dat de president van de Verenigde Staten zich bezighoudt met een doofpotzaak,” zei de partijleider wel na afloop van de bijeenkomst.

Het was een stevige uitspraak, die Donald Trump in woede deed uitbarsten. Pelosi had iets ‘vreselijks’ over hem gezegd, klaagde Trump toen hij het infrastructuuroverleg afblies. Hij beende naar de tuin van het Witte Huis om direct tekst en uitleg te geven achter een spandoek met de tekst ‘geen samenzwering, geen obstructie’.

“Ik doe niet aan doofpotten,” verklaarde hij geïrriteerd. Onderhandelen over begrotingen en tegelijk conflicten over het speurwerk van het Congres uitvechten, dat gaat niet, meent hij. Een meewarige Pelosi, even later in haar eigen persconferentie over de ruzie: “Ik bid voor de president.”

Onder Democraten groeit de frustratie. Het Witte Huis weigert getuigen en documenten aan te leveren voor parlementaire onderzoeken naar dubieuze episodes uit Trumps verleden en zijn campagne. Op zijn beurt verhoogde Trump gisteren de druk op het onderzoek naar de vermeende spionage van inlichtingendiensten tijdens zijn campagne. Een paar dagen eerder kwam Trumps voormalig juridisch adviseur Don McGahn ondanks een dagvaarding niet opdagen bij een hoorzitting, omdat Trump niet wil dat hij getuigt.

‘Onnodige herkansing’

Witte Huiswoordvoerder Sarah Sanders zegt dat Democraten slechts een ‘onnodige herkansing’ van het onderzoek van Robert Mueller op poten proberen te zetten. McGahn is de stergetuige van de speciaal aanklager in het Ruslandonderzoek. In diens rapport doet McGahn uit de doeken hoe de president probeerde Mueller dwars te zitten door hem te ontslaan, wat niet lukte.

Trump doet er alles aan om te voorkomen dat informatie over zijn financiën op straat komt te liggen. Hij weigert al sinds zijn campagne om – zoals zijn voorgangers – inzage te geven in zijn belastingaangiften. Ook onder druk van een dagvaarding uit het Huis van Afgevaardigden blijft zijn minister van Financiën Steven Mnuchin weigeren die informatie vrij te geven. Er is geen ‘legitiem wetgevend doel’, is zijn oordeel.

De oppositie wil hoe dan ook meer weten over de oorsprong van Trumps rijkdom, dus eisen Democraten in het Congres informatie op bij onder meer zijn accountantskantoor en Deut­sche Bank, die veel geld heeft geleend aan Trump als projectontwikkelaar. Een rechter bepaalde deze week dat het Congres documenten moet kunnen opvragen bij de bank. Een andere rechter oordeelde hetzelfde over het verzoek aan de boekhouders. In de staat New York is bovendien een wet aangenomen die het mogelijk maakt de lokale belastinggegevens van de New Yorkse president met het Congres te delen.

Juridische stappen

Zulke juridische stappen zijn voldoende om de president te dwingen mee te werken aan toezicht van het Congres, vindt Pelosi. Maar zeker dertig Democraten in het Huis van Afgevaardigden zijn inmiddels voor nog hardere maatregelen, in de vorm van een poging de president af te zetten.

Zelfs een tegendraadse partijgenoot van de president, Justin Amash uit Michigan, kondigde deze week aan dat hij genoeg reden ziet Trump af te zetten. Hij verwijst naar Muellers bevindingen. Mueller schetste hoe Trump hem hinderde in zijn onderzoek. Of Trump daarvoor gestraft zou moeten worden, liet hij aan het Congres.

Pelosi voelt nog steeds weinig voor impeachment. Zij meent dat het Trump alleen maar zou helpen om volgend jaar herkozen te worden. De meerderheid van de kiezers is ertegen, en dankzij een Republikeinse meerderheid in de Senaat loopt zo’n slepende procedure hoogstwaarschijnlijk op niets uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden