Update

Roep om actie tegen 'corrupt' Buma/Stemra-bestuurslid

Als de beschuldigingen tegen Buma/Stemra-bestuurder Jochem Gerrits kloppen, moet de auteursrechtenorganisatie onmiddellijk 'passende maatregelen' tegen hem nemen. Dat zei VOIB)E, de branchevereniging van dit soort organisaties, vandaag. Buma/Stemra is daar ook lid van.

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie is inmiddels ook zeer ongerust geworden naar aanleiding van de berichtgeving. Het College van Toezicht Auteursrechten heeft hem inmiddels laten weten de kwestie hoog op te nemen en zal de auteursrechtorganisatie donderdag nog om opheldering vragen. De bewindsman hoopt dat er snel duidelijkheid komt, aldus zijn woordvoerder.

Gerrits heeft tijdelijk zijn functie neergelegd nadat hij in opspraak was geraakt door een uitzending van PowNews. Die ging over componist Melchior Rietveldt, die een liedje had gecomponeerd dat zonder zijn medeweten zou zijn te horen op miljoenen dvd's. Daardoor zou hij 1 miljoen euro zijn misgelopen. In een opgenomen telefoongesprek was te horen dat Gerrits hem aanbood werk van de zaak te maken als hijzelf een derde van het uitbetaalde geld zou krijgen.

VOIB)E laat weten 'ten scherpste afstand te nemen van dergelijke activiteiten'. Deze zijn volgens de organisatie in strijd met de richtlijn voor integer bestuur die de eigen leden dit jaar hebben ingevoerd. Het bestuur van Buma/Stemra buigt zich woensdag over de kwestie.

'Als het item bij PowNews klopt, is er sprake van grove belangenverstrengeling en dat is volledig verwerpelijk', aldus vicevoorzitter Hans Kosterman.

Hoewel in de uitzending van PowNews is te horen dat Gerrits het aanbod doet, heeft hij aan Buma/Stemra laten weten dat de aantijgingen niet kloppen. Hij treedt naar eigen zeggen slechts af omdat hij zijn handen vrij wil hebben voor de verdediging.

undefined

Louis Bontes in de Tweede Kamer. © ANP Beeld
Louis Bontes in de Tweede Kamer. © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden