Roemruchte Bijlmerbajes te koop gezet op internet

Áls de deadline wordt gehaald, komt in de zomer een einde aan het tijdperk waarin Amsterdam roemruchte gevangenissen had. Veruit de bekendste, de Bijlmerbajes, staat op internet te koop.

Paul Vugts

Te koop: bajes. De bekendste bajes van Nederland welteverstaan. Plannenmakers met een royaal budget kunnen vanaf 1 april bieden op het hele complex van Penitentiaire Inrichting Overamstel Amsterdam, bekender als de Bijlmerbajes.

Dat de roemruchte gevangenis sluit, is lang geleden besloten. In Zaandam komt een grote nieuwe inrichting. Nu doet het Rijksvastgoedbedrijf de zo karakteristieke bajes in Oost, anno 1978, officieel in de verkoop op website Biedboek.nl.

Van de troosteloze luchtplaats is helaas niets beters te maken, maar andere foto's op de site schetsen een zo flatteus mogelijk beeld van de gebouwen die van misdaadgeschiedenis zijn doordrenkt en die, laten we het aardig formuleren, best een lik verf kunnen gebruiken. Wie de panden wel eens betreedt, weet dat zulks evenzeer geldt voor het interieur als voor de buitenkant.

Retoriek
De verkoopaanbieding is gesteld in de retoriek zoals we die van makelaars kennen, met vermelding van een 'unieke locatie' in 'de relatieve nabijheid van het centrum' en natuurlijk de 'uitstekende bereikbaarheid met het openbaar vervoer' - dat laatste is terecht overigens, zo vlak bij metrostation Spaklerweg en op een steenworp van het Amstelstation. De gewenste bestemming is nog een tikje vaag omschreven: 'maatschappelijke doeleinden'.

De buurt waaruit de Hells Angels zijn verdreven en waarin langzaam maar zeker een nieuwbouwwijk verrijst met straks grofweg drieduizend woningen - het Amstelkwartier - wordt op de site bezongen vanwege de basisschool, de kleine haven, winkels, een hotel, horeca en 'de aanwezigheid van cultuurhistorische elementen'. Men doelt wellicht op het watertorentje op het terrein van de oude Zuidergasfabriek.

We leren wat details over de bajes zelf. De zes bekende torens van twaalf verdiepingen, het voorgebouw met entree, beveiliging en kantoren en de brede verbindingsstraat (in Bijlmerbajesjargon 'de Kalverstraat') meten gezamenlijk een kleine 85.000 vierkante meter. Buiten de muren liggen de parkeergarage en de twintig dienstwoningen, die de huidige bewoners en gebruikers overigens graag in een eigen corporatie zouden willen onderbrengen als 'Bajesdorp'.

Acht hectare
Het volledige complex meet acht hectare. Áls de huidige planning gehaald wordt - wat ingewijden wagen te betwijfelen - moeten de laatste gevangenen op 1 juli 2016 weg zijn en kan de koper begin 2017 over het complex beschikken.

Op 21 oktober kunnen belangstellenden in Pakhuis De Zwijger aan de Piet Heinkade meepraten over de toekomst voor de zeer tot de verbeelding sprekende gevangenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden