Roemer weg, Lilian Marijnissen nieuwe fractieleider SP

Emile Roemer vertrekt als fractieleider van de Socialistische Partij (SP) in de Tweede Kamer. "Mijn deel van de missie zit erop." Hij wordt opgevolgd door Lilian Marijnissen.

Het Parool/ANP
Lilian Marijnissen en Emile Roemer bij hun persconferentie in Den Haag Beeld ANP
Lilian Marijnissen en Emile Roemer bij hun persconferentie in Den HaagBeeld ANP

Dat maakte Roemer (55) woensdagochtend bekend tijdens een persconferentie in Dudok in Den Haag. Hij stopt begin januari.

Roemer noemt het partijleiderschap van de SP "misschien wel de mooiste hondenbaan die je je kunt wensen". "Ik kijk terug op fantastische jaren." Roemer noemde de afgelopen jaren ook een behoorlijke uitdaging, waarbij zijn partij "tegen de stroom in'' moest zwemmen.

Hij benadrukte dat hij als meest betrouwbare politicus gold, die het beste weet wat er leeft onder de mensen. Dat zou moeten tellen bij iedere politicus, aldus Roemer.


Amsterdam 'kers op de taart'

Roemer heeft de vorming van het nieuwe kabinet afgewacht om de knoop over zijn eigen toekomst door te hakken. Voor hem was al duidelijk dat als hij niet in de regering zou komen, hij niet de volgende lijsttrekker zou zijn.

De scheidend fractievoorzitter had naar eigen zeggen graag nog laten zien dat de SP ook kan besturen. "Zoals we dat lokaal al op verschillende plekken doen. Met als kers op de taart natuurlijk Amsterdam."

"Ik vertrek niet omdat ik uitgekeken ben, maar het is de juiste tijd om het stokje over te dragen aan de nieuwe lichting. Ik wil niet een politicus zijn die te laat is gegaan", zei Roemer. "Mijn deel van de missie zit erop.''

Marijnissen
De 32-jarige Lilian Marijnissen volgt Emile Roemer op als leider van de SP. Zij zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen onder wiens leiding de partij groot werd.

Ze zal het anders doen dan Roemer, maar over de koers gaan de leden, zei ze. Ze verwacht trouwens geen fundamentele wijziging van de koers. De partij komt in januari weer bijeen voor een congres.

In haar speech haalde Marijnissen uit naar het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. "Dit nieuwe kabinet is er voor de mensen die het toch al goed hebben. Wij weten als SP wat wij te doen hebben." Ze wil werken aan een "menselijkere en socialere samenleving waar niet het grote geld, maar de gewone mensen het voor het zeggen hebben".

Sadet Karabulut was de enige tegenkandidaat voor het leiderschap, maar ze verloor de strijd woensdagochtend met "duidelijke cijfers". "Het was goed dat er iets te kiezen viel", aldus Marijnissen. Karabulut blijft gewoon lid van de fractie van de Tweede Kamer.

'Weer lijsttrekker zijn'
In juli van dit jaar zei Roemer in een interview met Het Parool nog bij volgende verkiezingen wel opnieuw lijsttrekker te willen worden. "Als ik de kans krijg een vierde keer de lijst te trekken, dan is me dat een lief ding waard", aldus Roemer destijds in het interview met de kop 'Ze maken mij de pis niet lauw'.

Bij de afgelopen verkiezingen in maart 2017 verloor de SP een zetel en kwam uit op 14, ondanks een monsterverlies van de PvdA. Kort voor de stembusronde uitten sommige SP-collega's in de media ernstige twijfels over zijn kwaliteiten.

Ook eerdere verkiezingen onder Roemers leiding waren geen succes. Voorafgaand aan de verkiezingen van 2012 stond de SP torenhoog in de peilingen, maar Roemer wist die virtuele winst, mede vanwege ongelukkig optreden tijdens de televisiedebatten, niet te verzilveren.

Emilie Roemer maakt zijn vertrek bekend in Dudok in Den Haag. Beeld ANP
Emilie Roemer maakt zijn vertrek bekend in Dudok in Den Haag.Beeld ANP


Reactie Mark Rutte

Premier Mark Rutte noemt het jammer dat Roemer vertrekt. "Emile Roemer geeft het stokje door, zoals hij zelf zegt. Ik respecteer natuurlijk zijn afweging, maar vind het ook jammer dat hij afscheid neemt.''

Zijn fractievoorzitterschap valt bijna samen met de periode waarin Rutte premier is. "Hoewel we het op de inhoud vaak hartgrondig oneens waren, zijn de persoonlijke verhoudingen altijd heel goed geweest. We zijn zelfs wel eens samen op werkbezoek geweest.''

Rutte noemt Roemer een man met overtuigingen, een knokker en hij heeft humor "en dat is een mooie combinatie.'' Hij wenst hem alle goeds toe voor de toekomst en zijn opvolger, Lilian Marijnissen, heel veel succes.

Loopbaan Emile Roemer
Emile Roemer (1962, Boxmeer) was voorheen werkzaam in het onderwijs, eerst in Beuningen en daarna in Boxmeer. Vanaf 1980 werd hij actief in de SP. Eerst als actief lid in de afdeling Boxmeer, daarna als afdelingsvoorzitter, regiovertegenwoordiger en een aantal jaren als lid van het partijbestuur.

In 2002 werd Roemer wethouder en locoburgemeester in Boxmeer. In november 2006 werd hij verkozen in de Tweede Kamer. Daar werd hij woordvoerder op het gebied van Verkeer en Waterstaat.

Op 5 maart 2010 volgde hij Agnes Kant op, die uit de politiek stapte. Sindsdien was hij fractieleider van de partij in de Tweede Kamer, en lijsttrekker bij de verkiezingen.

Lees ook:

Door nu al plaats te maken, 92 dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, geeft Roemer de partij lucht om daar met fris elan in te gaan.

Hij mag dan zelf nooit hebben gepiekt, hij is zo versmolten en loyaal met de SP, dat Roemer dat zijn opvolger gunt. En om daarbij te helpen. "Als ze me straks vragen om kranten te vouwen voor de SP, dan ga ik dat doen," zei hij begin van dit jaar.

Die belofte herhaalde hij in zijn afscheidsspeech woensdagochtend. Vriendelijk als altijd zwaaide hij af. "Het was de mooiste hondenbaan die je kan hebben.''

Lees verder: Met een glimlach gaat hij weg. Maar vooral laat hij een herinnering achter, van de man die virtuele verkiezingswinsten nooit verzilverde.

Nu is het de beurt aan 'dochter-van' Lilian Marijnissen
Ze was al postergirl van de partij nog voordat ze het goed en wel besefte. Op haar 4e, prijkte ze in het kinderzitje op de fiets met haar vader Jan Marijnissen, toen natuurlijk partijleider, op de verkiezingsposter van de SP in de campagne van 1989.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zal Lilian Marijnissen weer op de affiches afgebeeld zijn, maar nu als partijleider.

Lees verder: Lilian Marijnissen is zo'n beetje gemaakt voor deze plek

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden