Update

Roemer somt voordelen centrumlinks weer op

SP-leider Emile Roemer. Foto ANP Beeld
SP-leider Emile Roemer. Foto ANP

DEN HAAG - SP-leider Emile Roemer heeft woensdag een nieuwe poging gedaan zijn partij te betrekken bij de vorming van een nieuw kabinet. In een stuk van vier pagina's aan de fractievoorzitters Job Cohen (PvdA), Maxime Verhagen (CDA) en Femke Halsema (GroenLinks) licht hij de voordelen van zo'n centrumlinkse coalitie toe.

Eerder tijdens de kabinetsformatie probeerde Roemer ook al een variant van PvdA, CDA, SP en GroenLinks onder de aandacht te krijgen. Hij kon echter op weinig enthousiasme rekenen. Het CDA koos er bovendien voor om met VVD en PVV te gaan onderhandelen. Hun gesprekken zijn ongeveer 2,5 week bezig. Eerder is nog wel naar de mogelijkheid van een kabinet van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 gekeken. Andere varianten zijn niet onderzocht.

Volgens Roemer zijn er voldoende redenen om alsnog te kijken naar een centrumlinks kabinet van PvdA, CDA, SP en GroenLinks. In zijn ogen delen de partijen veel waarden en hechten ze allemaal aan de democratische rechtsstaat. Ook zou met zo'n coalitie een betere relatie met de vakbeweging mogelijk zijn en zou zo'n kabinet in Eerste en Tweede Kamer kunnen rekenen op de steun van een meerderheid.

''Deze coalitie kan een verbond zijn van nieuw optimisme'', aldus Roemer. ''Een centrumlinkse coalitie gaat niet marchanderen met onze grondrechten, het gelijkheidsbeginsel en het antidiscriminatieverbod, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst.'' Centrumlinks beleid kan bovendien volgens Roemer zorgen voor kleinere inkomensverschillen en kwetsbaren beschermen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden