Roemer: Crisis is geen storm, maar komt door politiek falen

De financiële crisis is geen natuurverschijnsel, stelde SP-leider Emile Roemer vandaag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Hij ging daarmee in op de waarschuwing van minister van Financiën, Jan Kees de Jager, die op Prinsjesdag stelde dat er een storm over Nederland raast.

Emile Roemer eerder. Beeld ANP
Emile Roemer eerder.Beeld ANP

'Deze crisis is geen natuurramp, komt niet van boven, maar is volledig te wijten aan politiek falen, aan menselijk handelen, aan de politieke keuzes die eraan ten grondslag liggen', aldus Roemer.

Roemer meende ook dat ons land diep in de crisis zit, en dat dat pijn gaat doen, of het nu linksom of rechtsom gaat. De SP-voorman vroeg zich af waar 'al ons geld' is gebleven dat is geïnvesteerd om de financiële problemen in Europa te keren. 'Ik zei het al eerder: ons geld maakt één rondje om de Akropolis en belandt vervolgens direct in de zakken van buitenlandse banken.' Hij vroeg zich verder af waar 'al ons geld' is gebleven dat is geïnvesteerd om de financiële problemen in Europa te keren. 'Ik zei het al eerder: ons geld maakt één rondje om de Akropolis en belandt vervolgens direct in de zakken van buitenlandse banken.'

Tegen tweedeling
Roemer riep het kabinet verder op de tweedeling in de maatschappij tegen te gaan. Hij vroeg zich af of premier Mark Rutte het acceptabel vindt dat managers en directeuren door de jaren veel meer zijn gaan verdienden dan de arbeiders, maar dat dit niet automatisch heeft geleid tot betere prestaties. De SP-leider verwees onder meer naar hogeschool Inholland en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, waar onlangs schandalen aan het licht kwamen.

'Ons mooie land verdient zo veel beter. Als dit kabinet zijn zin krijgt zal de tweedeling in Nederland nog verder toenemen', aldus Roemer, die benadrukte dat zijn land er heel anders uitziet dan dat wat premier Rutte voor ogen heeft.

Roemer hamerde verder op vertrouwen. 'De samenleving kan niet zonder vertrouwen', concludeerde hij. 'De laatste 20 jaar is dat vertrouwen, mede door het overheidsbeleid onder druk komen te staan, en het beleid van dit kabinet verbetert dat zeker niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden