Roemeense koperdieven leggen treinen stil

Inzameling van oud koper. Foto GPD Beeld
Inzameling van oud koper. Foto GPD

AMSTERDAM - Het treinverkeer tussen Amsterdam Sloterdijk en Schiphol is woensdagavond ruim twee uur gestremd geweest na een poging tot koperdiefstal op het spoor. De spoorwegpolitie hield rond half elf drie verdachten aan.

De verdachten, Roemenen zonder vaste woon- en verblijfplaats, twee van 21 en één van 32 jaar, hadden 140 meter koperdraad losgeknipt uit het spoorbeveiligingssysteem.

De spoorwegpolitie kreeg rond tien uur een melding binnen dat het beveiligingssysteem was uitgevallen. Eenmaal ter plaatse trof de politie 'drie driftig knippende mannen' aan. De verdachten probeerden weg te komen, maar konden in de buurt van de spoordijk worden gegrepen. Met de hulp van een speurhond van de politie werd even later ook het gereedschap van de koperdieven gevonden.

''Vreselijk vervelend,'' noemt een woordvoerder van ProRail de diefstal. ''De waarde van het gestolen koperdraad staat absoluut niet in verhouding tot het ongemak voor de reizigers en de kosten die wij moeten maken om de schade te herstellen. Het draad is zo losgeknipt, maar wij moeten een aannemer laten komen om het beveiligingssysteem te repareren.''

Het spoor wordt geregeld door koperdieven vernield sinds het metaal veel meer waard is geworden. Vorig jaar noteerde de spoorwegpolitie dertig aanhoudingen. Eerder deze maand liepen de Thalystreinen tussen Amsterdam en Parijs nog ernstige vertraging op nadat koperdieven hun slag hadden geslagen op het Parijs station Gare du Nord. In januari verongelukte de internationale trein van Amsterdam naar Keulen vlak voor de Duitse grens. Ook dat ongeluk werd veroorzaakt doordat koperdieven kabels hadden gestolen.

Ook op andere plaatsen zijn koperdieven actief. Zo zijn bliksemafleiders van monumenten in trek en sloegen volkstuincomplexen bij Sloterdijk drie weken geleden alarm omdat er ondanks nachtelijke surveillance door volkstuinders nog steeds koperen leidingen en kranen werden gestolen. Eind vorig jaar meldde voorzitter Jan Henk Peereboom van de Museumtramlijn in de Havenstraat de vernieling van tien antieke voertuigen. De waarde van het gestolen koper werd geschat op tweehonderd euro, de schade op honderdduizend euro. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden