Roemeen gezocht voor liquidatie Kourrich

Het rechercheteam dat de liquidatie van de Amsterdamse Marokkaan Omar Kourrich onderzoekt, die 20 juni gekneveld en verbrand is gevonden bij het Friese Tjeukemeer, zoekt de 26-jarige Roemeen George Marian Hartescu. Hij wordt er van verdacht de moord te hebben gepleegd samen met de Turkse vader en zoon uit Amsterdam-West die nu drie maanden vast zitten.

Paul Vugts
Sporenonderzoek in een sigarenwinkel waar de twee Turkse verdachten zijn aangehouden Beeld anp
Sporenonderzoek in een sigarenwinkel waar de twee Turkse verdachten zijn aangehoudenBeeld anp

Mede doordat de verdachten (41 en 17 jaar) zich sinds hun arrestatie op 12 juli op hun zwijgrecht beroepen, heeft de recherche de toedracht van de moord nog niet opgehelderd. Wel is de kans groot dat die te maken heeft met softdrugshandel. De Turkse vader was de uitbater van de sigarenzaak aan de Burgemeester Van Leeuwenlaan in Slotermeer, schuin onder de portiekflat waar Kourrich voornamelijk verbleef met zijn ex-vrouw en hun jonge kinderen.

'Scharrelaar'
Het onderzoeksteam verdenkt de Turken ervan dat zij hebben samengewerkt met de Roemeen rond Kourrich' dood. De leider van het team beschouwt de omgebrachte Kourrich (Tanger, 1978) als 'een scharrelaar'. 'Hij had geen cent te makken. Hij was actief in de wietteelt, maar niet als organisator of als opdrachtgever', zegt de recherchechef. 'Als waterdrager, loopjongen, knipper, droger en oppasser speelde hij een ondergeschikte rol. Echt een manusje-van-alles.'

Kourrich had geen noemenswaardig strafblad. Zijn verminkte lichaam is geïdentificeerd aan de hand van een vingerafdruk die in de politiesystemen voorkwam, maar dat was niet vanwege (zware) misdrijven. Er zijn geen aanwijzingen dat Kourrich voor zijn dood is gemarteld, maar de recherche 'houdt rekening met alle mogelijke scenario's'. Zijn lichaam is in brand gestoken nadát hij was overleden.

Ulesprong
Een monteur die een proefrit maakte met een gerepareerde auto vond het lichaam op de parkeerplaats bij zwemplaats Ulesprong aan de noordwestoever van het Tjeukemeer. Hoe hij is omgebracht, willen politie en justitie niet zeggen.

Kourrich' telefoon is uitgeschakeld op de middag voordat zijn lichaam is gevonden, rond twee uur. Kort tevoren had hij op de Burgemeester Van Leeuwenlaan nog een kale Marokkaanse kennis ontmoet. Die is verhoord en wordt niet als verdachte gezien.

Hasselt
Waar Kourrich en de daders sindsdien zijn geweest en waar hij is vermoord, is onbekend. Waarschijnlijk is hij naar de parkeerplaats aan het Tjeukemeer gebracht in de leenauto die hij van een garage in gebruik had. Getuigen hebben daar rond middernacht vlammen gezien. De auto is na verscheidene oproepen in de media aangetroffen bij het station van het Vlaamse Hasselt, met een stapeltje parkeerbonnen onder de ruitenwisser.

George Marian Hartescu is een rondreizende crimineel. Hij was zeker drie, vier jaar in Nederland maar had hier geen vaste woonplaats. Vaak verbleef hij in Amsterdam en omgeving. De recherchechef: 'Hij is geregeld veroordeeld voor inbraken in benzinestations en garages, diefstal van partijen sigaretten en uitkeringsfraude. Hij kwam in heel Nederland in beeld, maar met name in Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Limburg. Hij had geen bankrekening, telefoon, rijbewijs of auto op zijn naam. De Turken kenden hem waarschijnlijk uit het criminele milieu, mogelijk via die sigarettenhandel.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Foto derde verdachte Tjeukemeer Beeld /
Foto derde verdachte TjeukemeerBeeld /

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden