Roeivereniging Ondine bij Amstelstation moet sluiten

Ondine, de piepkleine roeivereniging bij het Amstelstation, moet sluiten. De gemeente wil meer zicht creëren op de Amstel en het boothuis moet daarvoor wijken.

Het boothuis van Ondine moet van de gemeente wijken Beeld Maarten Steenvoort
Het boothuis van Ondine moet van de gemeente wijkenBeeld Maarten Steenvoort

"Zestig jaar historie komt met de plannen tot een einde," zegt Max Groeneveld, voorzitter van watersportvereniging Ondine. "Eind januari moeten we de kade leeg opleveren."

In 2016 liep de huurovereenkomst af en tot ongeloof van de leden wordt die niet verlengd. De gemeente spande vervolgens een kort geding aan omdat de vereniging weigerde te vertrekken.

"Uiteindelijk hebben we besloten dat de kans op succes in hoger beroep te klein is," zegt Colin Schaverien, ­secretaris van de vereniging. "Bovendien is het voor ons financieel niet haalbaar om deze strijd aan te gaan."

Shell
In het boothuis liggen twintig boten van in totaal 35 leden. Dat is vrij bijzonder op de Amstel, want hoewel de populariteit van de sport groeit, blijft stalling voor eigen boten schaars.

"Dit boothuis is uniek," zegt Inge Janssen. In 2017 werd zij wereldkampioen in de dames vier. Ondine is al jaren haar uitvalsbasis voor trainingen.

"De Amstel is perfect voor de roeisport. Het is gewoon zonde dat er niet genoeg ligplekken voor roeiers zijn om van deze rivier gebruik te ­maken. Door het sluiten van onze ­vereniging verdwijnen er nu zelfs plekken."

De vereniging is voortgekomen uit de sportvereniging van Shell. "Veel ­internationale bedrijven hadden in die tijd sportverenigingen," zegt Schaverien, die in 1987 door het olieconcern in Amsterdam werd gestationeerd. "Toen bleek dat Shell hier ook een roeiclub had, heb ik me meteen aangemeld en ben ik niet meer weggegaan."

In 2011 werd de vereniging los­gemaakt van Shell waardoor het ledenaantal terugliep. Groeneveld, Schaverien en penningmeester Tim Nisbet vormen sindsdien het bestuur van Ondine.

Waternimf
De vereniging is vernoemd naar een figuur uit de Germaanse mythologie. Deze beeldschone waternimf verliet de zee voor de liefde van een prins. Toen hij haar ontrouw was, vervloekte ze hem. Eenmaal in slaap zou de prins zijn laatste adem uitblazen.

Vanuit de gedachte dat het bestaan van de vereniging draait om de trouw van haar leden, hebben Shellmedewerkers begin jaren vijftig hun vereniging deze naam gegeven. Ondine zou bestaan zolang de leden haar trouw blijven. Ondanks de loyaliteit van de leden komt er nu toch een einde aan.

In het rapport Watervisie 2040 staat dat de gemeente 'het contact met het water van de Amstel' wil verbeteren. Een onderdeel hiervan is het deels vrij maken van de Amsteloevers van de Torontobrug tot de Rozenoordbrug. In de Houthaven worden plekken gereserveerd voor woonschepen en -arken die nu nog in dat deel van de Amstel liggen. Verhuizing gebeurt op basis van vrijwilligheid.

Duivendrechtse Vaart
Ondinelid Diederik Simon won in 1996 goud met de Holland Acht op de Olympische Spelen in Atlanta. Zijn boot ligt nu vijf jaar bij de vereniging. "De gemeente wil het zicht op de Amstel verbeteren en daarom moeten wij weg. Wat is de volgende stap, alle woonboten weghalen? Dat gaat nooit gebeuren. Let maar op, wij zijn straks weg en verder verandert hier helemaal niks."

Uit angst voor precedentwerking heeft de gemeente niet meegeholpen met het vinden van een nieuwe locatie voor Ondine. De Duivendrechtse Vaart als nieuwe plek is door het bestuur wel onderzocht maar dat bleek op korte termijn niet haalbaar.

Een aantal leden ziet nu geen andere mogelijkheid dan hun boot te verkopen. Het boothuis, zonder ligplek, staat inmiddels ook te koop.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden