Roeier doodt zichzelf na joints

Foto ANP Beeld
Foto ANP

AMSTERDAM - Daan Brühl was een succesvolle topsporter van negentien. Na het roken van enkele joints stak hij zichzelf in zijn hart en stierf hij nog dezelfde avond, 26 juli, in het ziekenhuis.

Brühl, roeier van het Amsterdamse Nereus, leefde altijd zeer gezond, dronk nauwelijks en trainde vaak. Hij ging helemaal voor zijn sport. 'Harder tot het niet harder kan' was zijn motto. Maar nadat hij was teruggekomen van een teleurstellend verlopen wereldkampioenschap in het Wit-Russische Brest en last had van hartkloppingen, wilde hij tot rust komen. Hij rookte meerdere joints, raakte helemaal van de kaart en kwam vervolgens tot zijn daad.

Wetenschappers van het AMC en het Trimbos Instituut wijzen erop dat de laatste twee jaar steeds meer onderzoeken het verband aantonen tussen cannabis en psychoses. Drugsonderzoeker Peter van Dijk van het Trimbos Instituut: ''Die bewijzen hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Dat verband is na vele internationale hersenonderzoeken heel hard geworden.''

De uitkomsten van nadere onderzoeken omtrent het overlijden van Brühl komen volgende maand. Die moeten onder meer vaststellen welke stoffen, zoals medicijnen, mede van invloed kunnen zijn geweest.

De roeiwereld besteedde veel aandacht aan het overlijden van Brühl. 'Daan werd er als kind op geattendeerd dat hij met zijn lengte (1.97 meter) en grootte (89 kilo) fysiek uitermate geschikt zou zijn voor de roeisport. En dat was hij ook,' schrijft de Amsterdamse studentenroeiclub Nereus in een soort in memoriam op de clubsite.

De roeiwereld en zijn vriendenkring zijn geschokt over Brühls dood. ''Hij had zijn roeiseizoen dat weekend net achter zich gelaten. Hij was klaar. Maar hij voelde zich raar en had de laatste tijd last van hartkloppingen,'' zegt een goede vriend.

Op de bewuste avond zag zijn vriendin bij haar thuis hoe het gezicht van Brühl, student bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam, plotsklaps veranderde, nadat hij had geblowd. Brühl liep naar de keuken, pakte een mes en stak zichzelf. Hij overleed nog diezelfde avond in het OLVG.

Vorige week werd Brühl op indrukwekkende wijze op Zorgvlied begraven, waarbij zijn roeimaten in een boot over de Amstel voeren. De plek van Brühl in de boot bleef leeg. (TON DAMEN/HANNELOES PEN)

Woensdag in Het Parool: Daan roeide in de Nederlandse top

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden