Rode loper voor Bashir

"Ocampo (foto), de aanklager van het Strafhof, heeft beweerd dat de president overal kan worden gearresteerd," aldus een medwerker van president Bashir.

DOHA - De Arabische Liga heeft de rode loper uitgelegd voor president Omar al-Bashir van Soedan, die door het Internationale Strafhof wordt gezocht wegens oorlogsmisdaden in Darfoer.

Op de luchthaven van Doha kreeg Bashir gisteren een omhelzing van de gastheer, de emir van Qatar. De 22 landen tellende Arabische Liga had al gezegd geen gevolg te zullen geven aan het internationale arrestatiebevel. Slechts drie leden van de Liga erkennen het Strafhof. Qatar, waar een belangrijke Amerikaanse militaire basis is gevestigd, behoort daar niet toe.

Een woordvoerder in Doha zei dat 'flinke druk' op Qatar was uitgeoefend om de leider van Soedan niet uit te nodigen. Qatar trok zich er niets van aan, aldus de zegsman.

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zou vandaag in Doha de openingszitting bijwonen. De aanwezigheid van Omar al-Bashir kan hem ernstig in verlegenheid brengen.

De conferentie van de Liga zal waarschijnlijk worden afgesloten met een verklaring van solidariteit aan Soedan. De ministers van Buitenlandse Zaken keurden een ontwerpresolutie goed met kritiek op 'pogingen om de principes van het internationaal recht te politiseren'.

Wel heeft de Liga het voorstel van Soedan afgewezen om de top niet te houden in Qatar, maar in Khartoem. President Bashir bracht vorige week bezoeken aan Eritrea, Egypte en Libië om zijn minachting te tonen voor het besluit van het in Den Haag gevestigde Strafhof. Dat beschuldigt het regime van Bashir van wreedheden tegen de burgerbevolking in de westelijke regio Darfoer.

Islamitische geestelijken in Soedan hebben de president afgeraden naar Qatar te gaan, 'gezien de bedreigingen aan zijn adres', aldus hun woordvoerder.

Een naaste medewerker van president Bashir zwakte dat af. "Ocampo (de aanklager van het Strafhof) heeft beweerd dat de president overal kan worden gearresteerd. Maar hij heeft al een paar keer ongelijk gekregen." (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden