Rode Kruis opent giro voor CAR en Zuid-Sudan

Het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag opent gironummer 5125 voor noodhulp in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Sudan. Volgens de noodhulporganisatie is er in beide landen dringende behoefte aan medische zorg, voedsel, onderdak en schoon drinkwater.

null Beeld anp
Beeld anp

Het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag opent gironummer 5125 voor noodhulp in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Sudan. Volgens de noodhulporganisatie is er in beide landen dringende behoefte aan medische zorg, voedsel, onderdak en schoon drinkwater.

Dat maakte het Rode Kruis dinsdag bekend. 'De toename van het etnische en religieuze geweld in beide landen zorgt voor honderden dodelijke slachtoffers en honderdduizenden vluchtelingen'', aldus het Rode Kruis.

Weinig medicijnen
In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn volgens een schatting van de Verenigde Naties meer dan 900.000 mensen op de vlucht. 'Ziekenhuizen hebben te weinig medicijnen, er is een ernstig tekort aan voedsel en scholen zijn gesloten. Wij maken ons ernstige zorgen over het welzijn van de vluchtelingen', aldus het Rode Kruis.

In Zuid-Sudan zijn ongeveer een half miljoen mensen op de vlucht geslagen. Velen vluchten naar buurlanden, waaronder Oeganda, Kenia, Ethiopië en Soedan. Het Rode Kruis heeft inmiddels chirurgische teams in Zuid-Sudan aan het werk. Ook heeft de hulporganisatie ziekenhuizen in Juba en Bentiu voorzien van medicijnen.

200.000 euro
Stichting Vluchteling maakt op korte termijn 200.000 euro extra vrij voor de reparatie van de stadswatervoorziening in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Directeur Tineke Ceelen verblijft momenteel in Bangui. Zij vertelt dat alleen al in de hoofdstad ruim 500.000 mensen een veilig heenkomen zoeken in kerken, moskeeën en in geïmproviseerde kampen. Ceelen bezocht de afgelopen dagen diverse vluchtelingenkampen in de hoofdstad en komt woensdag terug.

Cordaid verstrekt voedselhulp aan ontheemden in de Centraal-Afrikaanse Republiek en aan 2500 families in Zuid-Sudan hulppakketten met onder meer keuken- en hygiënespullen. Ook financiert Cordaid in de republiek radiospotjes waarin de aartsbisschop, de groot-imam en de leider van de protestantse kerken gezamenlijk oproepen tot vrede en verzoening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden