Rode Kruis mag van Al-Shabab geen voedsel meer uitdelen in Somalië

De radicaalislamitische militie Al-Shabab heeft de voedselverdeling door het Rode Kruis in het zuiden van Somalië stopgezet. Volgens Al-Shabab verdeelt het Rode Kruis voedsel dat bedorven is.

AP
Kinderen in Somalië Beeld REUTERS
Kinderen in SomaliëBeeld REUTERS

De militie zegt dat bij 'grondige inspectie' van opslagplaatsen is gebleken dat zeventig procent van het voedsel 'ongeschikt is voor menselijke consumptie. Volgens hen vormt het 'een groot risico voor de gezondheid' en stelt het 'de kwetsbare ontvangers bloot aan acute ziektes'.

Verder zegt Al-Shabab dat het Internationale Comité van het Rode Kruis 'het door de lokale bevolking geschonken vertrouwen herhaaldelijk heeft geschonden'.

Een woordvoerder van het Rode Kruis had vandaag nog geen commentaar.

Wekenlang vastgezeten
Eerder heeft het Rode Kruis gezegd dat voedsel is bedorven doordat enkele vrachtwagens in het regenseizoen weken vast kwamen te zitten op slechte wegen. Dat voedsel, volgens Al-Shabab ongeveer tweeduizend ton, werd in het openbaar verbrand nadat de militie foto's van de beschimmelde bonen had verspreid.

Het Rode Kruis begon in oktober met de verdeling van maandrantsoenen onder 1,1 miljoen mensen in Somalië. Half december werd een konvooi vrachtwagens door Al-Shabab staande gehouden in Jowhar. Onderhandelingen om ze weer vrij te krijgen liepen uiteindelijk op niets uit. Het Rode Kruis schortte daarop de operaties in de door Al-Shabab beheerste gebieden in het zuiden van Somalië op 12 januari op.

Het Rode Kruis was de enige hulporganisatie die in deze gebieden grootschalige voedselhulp verleende. Volgens de Verenigde Naties dreigen er 250 duizend mensen te verhongeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden