Plus

Rode kaart voor VVD: SP wijst coalitie met liberalen nu al af

De Socialistische Partij met de VVD in een regeringscoalitie? Net zo onwaarschijnlijk als een fusie tussen Ajax en Feyenoord, zegt SP-lijsttrekker Emile Roemer.

In de boks-school van Raymond Joval was Roemer in oktober al op campagne Beeld Amaury Miller
In de boks-school van Raymond Joval was Roemer in oktober al op campagneBeeld Amaury Miller

Eerder was alleen samenwerking met de PVV van Geert Wilders onbespreekbaar voor de socialisten. Voor elke partij is volgens SP-leider Roemer echter het moment aangebroken om te zeggen 'wat een stem van de kiezer waard is' en om ideologische keuzes te maken.

"Dan zie je dat de SP een totaal andere visie op de samenleving heeft dan de partij die de afgelopen dertig jaar aan de knoppen heeft gezeten, de VVD. Hun kernpunten staan haaks op die van ons. Dat maakt het onmogelijk om de komende jaren samen met de VVD in één kabinet te zitten."

De SP sloot, behalve de PVV, nooit partijen uit.
"Ik wil nu duidelijk en eerlijk zijn. Mensen willen kiezen voor partijen en politici die betrouwbaar zijn, zich aan hun woord houden. U krijgt van mij bij deze de garantie dat wij rechts niet aan een meerderheid gaan helpen. En ik bedonder niemand. Laat duidelijk zijn: we willen nog steeds heel graag plaatsnemen aan de formatietafel en snappen ook dat er compromissen moeten worden gesloten, maar niet meer met de VVD."

Waarom is dat geen optie meer?
"De verschillen zijn onoverbrugbaar. De VVD wil meer markt en minder overheid. Winstuitkeringen. Meer macht voor de banken en zorgverzekeraars. Zij zetten het individu voorop en laten mensen concurreren. Het is 'ieder voor zich en God voor ons allen' bij de liberalen."

"De SP gelooft in het collectief en samenwerking. Wij willen hogere minimumlonen en een goede aanpak van de arbeidsmigratie. Betere zorg en sociale voorzieningen voor iedereen en aanpak van de kloof in de samenleving. Hoe kunnen wij het dus ooit eens worden?"

U kunt die conclusie ook trekken nadat u het eerst geprobeerd heeft aan de formatietafel.
"Als je standpunten zo ver uiteenliggen, is een compromis altijd broddelwerk in het midden. Dat is de PvdA in 2012 overkomen. Mensen die toen een linkse stem uitbrachten, hadden ook links beleid verwacht. Maar dat is er niet gekomen. De teleurstelling was vervolgens zo groot dat linkse mensen rechts zijn geworden. Daarom kunnen wij maar beter vooraf eerlijk zeggen waar we staan."

Zo zet u zichzelf toch buitenspel? Er is straks waarschijnlijk geen meerderheid te vormen zonder VVD of PVV.
"Het omgekeerde is het geval. Ik roep andere partijen juist op hun geloofwaardigheid te behouden door samen de VVD buitenspel te zetten. Er zijn waarschijnlijk heel veel partijen nodig voor een kabinet. En er blijven zonder de VVD en de PVV nog heel veel partijen over om mee te onderhandelen. Wij gaan ons stinkende best doen om samen met hen een zo progressief mogelijk kabinet te smeden."

Maar u zit wel degelijk aan de knoppen met de VVD in vijf provincies en grote steden als Amsterdam en Utrecht. Daar kan samenwerken wel?
"Dat klopt. Op lokaal niveau praat je niet over macro-economische onderwerpen. Dan kun je uitstekend samenwerken. Want ik moet de VVD één compliment geven: bij hen geldt 'een man een man, een woord een woord'. Maar landelijk moeten er besluiten worden genomen over broodnodige investeringen, ook al vragen Brussel en de banken om ander beleid. Hetzelfde geldt voor afschaffing van de marktwerking in de zorg en het eigen risico."

De ironie van de politieke actualiteit is dat de VVD de laatste tijd juist heel erg met jullie aan het flirten is.
"Dat moet Rutte zelf weten, maar dat is niet op basis van inhoud. Ik heb hem niet horen zeggen dat zijn partij zich zal aansluiten bij het Nationaal Zorgfonds. Hij vindt het ook geen goed idee dat we de minimumlonen en uitkeringen maar eens met 10 procent moeten verhogen. Hij wil de banken niet samen aanpakken en de VVD torpedeert een hoorzitting over belastingontwijking door multinationals. Dan heb ik er niets aan dat zij mij lief en aardig vinden."

Waarom denkt u wel te kunnen samenwerken met CDA, D66 en PvdA? Zij hebben toch ook aan de knoppen gezeten de afgelopen jaren?
"Zeker. Maar het gaat om hun ideologische visie op de samenleving. Het CDA bijvoorbeeld heeft een totaal ander mensbeeld dan de VVD. Pak hun beginselprogramma erbij. Dat staat echt haaks op de denkbeelden van de VVD. Daar zie ik dus wél mogelijkheden om samen een nieuw kabinet te bouwen."

Hoopt u dat andere progressieve partijen uw voorbeeld volgen en de VVD ook uitsluiten?
"Ja. Want anders is het verhaal dat zij nu naar buiten brengen, niets waard. Asscher zegt dat Rutte een ramp is voor de middenklasse. Zijn hele geloofwaardigheid ligt aan diggelen als hij de mogelijkheid desondanks openlaat om straks toch weer met de VVD aan de formatietafel te belanden. Ik roep de PvdA op om nu een heldere keuze te maken, met ons mee te doen en een blok te vormen. Samen te gaan voor een kabinet zonder de VVD."

Zie ook: Hete hangijzers van 2017: een nieuw politiek jaar [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden