Rode Duivels veroveren én verenigen België

Het was een opvallend beeld deze week bij de training van de Belgische voetbalploeg. Aan de ene kant van het veld speelden de Nederlandstalige internationals een rondootje, aan de andere kant de Franstalige. Daar tussendoor liep bondscoach Marc Wilmots, in beide talen schreeuwend. Toch heeft juist dat mengelmoesje van Vlaamse en Waalse voetballers er voor gezorgd dat het hele land weer iets heeft om voor te juichen.

null Beeld epa
Beeld epa

Na jaren waarin de 'Rode Duivels' een bijrol speelden op het internationale podium staan ze weer op de drempel van een groot toernooi, het WK van 2014. Oud-bondscoach Dick Advocaat zei onlangs grinnikend dat hij de basis heeft gelegd voor het huidige succes van de Belgen. De Hagenaar bedoelde het niet zo serieus, aangezien hij in 2010 na amper een half jaar al weer weg was, maar desondanks werd het feit dat Advocaat toen wilde instappen als een belangrijk signaal gezien.

'Dat iemand met zo'n staat van dienst bij de Rode Duivels wilde werken, betekende dat hij toekomst zag in deze groep', aldus een Belgische journalist. De selectie bulkt van het talent, velen spelen voor Europese topclubs. Niet alleen sportief heeft België zich sensationeel ontwikkeld, ook qua populariteit is de rode brigade helemaal 'hot'.

Duiveluitdagingen
Welke geografische of politieke achtergrond ze ook hebben, alle Belgen hebben de internationals in de armen gesloten. De zogeten Duiveluitdagingen blijken een doorslaand succes. De voetballers komen in de aanloop naar iedere interland met een opdracht voor het volk en bij een geslaagde uitdaging leveren ze een tegenprestatie. Het vaak zo verdeelde België heeft weer een gedeelde liefde.

De Wever
Zelfs op politiek vlak is de ploeg van Wilmots ineens een belangrijke pion. Vorig jaar na de luidbejubelde zege op Schotland zette Vincent Kompany op Twitter: 'België is van iedereen, maar vanavond toch vooral van ons'. Het was een vileine opmerking richting Bart De Wever, de Vlaamse nationalist die enkele dagen daarvoor tot burgemeester van Antwerpen was gekozen en toen had geroepen: 'deze stad is van iedereen, maar vanavond vooral van ons'. De zogeheten Belgicisten bombardeerden de tweetalige en multiculturele Kompany meteen tot hét gezicht van de eenheid.

Volgend jaar zijn de parlementsverkiezingen en naar verwachting gaat de Nieuw-Vlaamse Alliantie van De Wever dan opnieuw winnen. De volksraadpleging is echter vlak voor het WK, juist in de periode dat de vaderlandsliefde tot grote hoogte zal stijgen. Insiders denken dat de 'Rode Duivels' de strijd om de zetels dan wel eens een hele andere wending kunnen geven. Het tekent de kracht die weer van de nationale voetbalploeg uitgaat.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Vincent Kompany. Beeld EPA
Vincent Kompany.Beeld EPA
Bart De Wever. Beeld afp
Bart De Wever.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden