Rode Draad zonder kantoor

AMSTERDAM - Belangenvereniging voor prostituees De Rode Draad dreigt haar kantoorruimte dicht bij de Wallen te verliezen. De organisatie kan de huur niet meer opbrengen. ''Er blijft op die manier alleen een website over,'' zegt woordvoerder Metje Blaak. ''We zullen moeten vergaderen in het café. Er is geen geld meer voor een kantoor, alleen maar voor lopende projecten. Het betekent wel dat de prostituees niet meer langs kunnen komen.''

Bij de Rode Draad werkt één betaalde kracht. De rest van het werk wordt gedaan door freelancers en vrijwilligers. De subsidie van het rijk en de gemeente is niet meer voldoende om de huur van het kantoor aan de Kloveniersburgwal te betalen. Het pand is eigendom van de gemeente. ''Het is niet zo'n hoge huur, maar we kunnen die toch niet opbrengen,'' zegt Blaak. Per 1 oktober is de huur opgezegd.

In het gezondheidscentrum voor prostituees dat de gemeente onlangs heeft geopend, is voor de Rode Draad geen kantoorruimte beschikbaar, aldus Blaak. Wel houdt de Rode Draad daar spreekuur.

De Rode Draad denkt er nu zelfs over ergens als kraakwacht kantoor te houden.

Blaak vindt het vooral lastig dat er geen kantoorruimte meer is, omdat op de Wallen en rond prostitutie in het algemeen veel gaande is. ''Het is vooral erg dat we minder kunnen doen omdat de legalisering van prostitutie is uitgelopen op ontmoedigingsbeleid.''

Een woordvoerder van wethouder Marijke Vos zegt het werk van de Rode Draad heel belangrijk te vinden. ''Het zou heel jammer zijn als de organisatie verdwijnt of veel moeilijker kan werken. We zullen kijken wat de problemen zijn en bezien of daar een oplossing voor kan worden gevonden.'' (HET PAROOL)

Stickers die De Rode Draad vorig jaar verspreidde. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
Stickers die De Rode Draad vorig jaar verspreidde. Foto ANP/Evert Elzinga

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden