Roddelblad moet 'minnares' Hollande schadevergoeding betalen

Roddelblad Closer moet de Franse actrice Julie Gayet een schadevergoeding van 15.000 euro betalen. Het blad heeft Gayets privacy geschonden door foto's te publiceren die volgens het blad aantoonden dat ze een affaire had met president François Hollande, oordeelde de rechter vandaag.

Redactie
Julie Gayet. Beeld ap
Julie Gayet.Beeld ap

Closer moet ook melding maken van de veroordeling op de voorpagina van de volgende editie.

De schadevergoeding valt lager uit dan Gayet (41) had geëist. Zij wilde 54.000 euro zien. Het blad zal weinig moeite hebben om de schadevergoeding te betalen. Het gewraakte nummer verkocht uitstekend: er gingen 610.000 exemplaren à 1,50 euro over de toonbank. Normaal zijn dat er gemiddeld ongeveer 330.000.

Privéleven
Hollande en Gayet hebben hun relatie nooit bevestigd, maar ook niet ontkend. Hollande stelde simpelweg dat hij 'recht heeft op een privéleven, net als iedere andere burger'.

Kort na de publicatie kreeg Hollandes partner Valérie Trierweiler een inzinking. Ze lag enkele dagen in het ziekenhuis. Enkele weken later gingen de twee uit elkaar.

Closer bracht in januari een zeven pagina's tellende fotoreportage over de veronderstelde relatie tussen de president (59) en de actrice. Gayet is een tamelijk bekende actrice, die in 2012 meewerkte aan een spotje voor de campagne van Hollande. Bij die gelegenheid omschreef ze de toenmalige presidentskandidaat als 'nederig', 'formidabel' en 'een goede luisteraar'.

Betrapt
Closer zou de president betrapt hebben bij het Parijse pied-à-terre van Gayet, op enkele honderden meters van het Elysée. Uit de foto's valt dat niet helemaal op te maken: we zien slechts een keurig geklede man met een zwarte motorhelm, die achter op een driewielige scooter stapt. Later haalde Closer het verhaal weer van zijn site, op aandringen van Gayets advocaat. Het blad bleef echter gewoon in de kiosk liggen.

Het gerucht over de affaire deed al lang de ronde. In maart vorig jaar diende Gayet een klacht in tegen bloggers en een website die het verhaal verspreidden. In december werd ze zichtbaar in verlegenheid gebracht door een verkapte toespeling op haar relatie met de president in Le Grand Journal, de Franse versie van De Wereld Draait Door. De Franse media zwijgen doorgaans over de amoureuze escapades van hun presidenten. Sterke verhalen worden vaak pas achteraf bekend. Maar nadat Closer het verhaal bracht, gingen ze helemaal los.

De cover van roddelblad Closer Beeld AFP
De cover van roddelblad CloserBeeld AFP
Julie Gayet. Beeld AP
Julie Gayet.Beeld AP
Hollande met zijn toenmalige vriendin Valerie Trierweiler. Beeld EPA
Hollande met zijn toenmalige vriendin Valerie Trierweiler.Beeld EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden