Plus

Rock-'n-roll als levensstijl: 'Vreselijk, die herrie van nu'

Vetkuiven, petticoats en Amerikaanse sleeën: uit heel Europa kwamen  rock-'n-rollliefhebbers  zaterdag bijeen voor het jarenvijftiggevoel van het 32ste D-Dayfestival van café Cruise Inn op Zeeburgereiland.

Peter van Brummelen
Pa Gerrit was kind in de jaren vijftig en werd naar eigen zeggen in slaap gewiegd met rock-'n-roll. Zijn zoon houdt er al net zo veel van Beeld Jean-Pierre Jans
Pa Gerrit was kind in de jaren vijftig en werd naar eigen zeggen in slaap gewiegd met rock-'n-roll. Zijn zoon houdt er al net zo veel vanBeeld Jean-Pierre Jans

Vladimir van Lijf (48)
Vroeger had hij een kuif zo groot als die van Brian Setzer van The Stray Cats, nu moet Vladimir van Lijf het doen met alleen zijn bakkebaarden. In het dagelijks leven is hij hoofdconducteur bij de NS.

"Excuse me sir, are you a teddyboy?" vragen Engelse toeristen hem geregeld. En dat is hij. Thuis in Amsterdam-Oost groeide hij op met de klassieke rock-'n-roll: pa was gek op Elvis, Little Richard en Gene Vincent.

Toen Van Lijf als tiener de indertijd nog op de Zeeburgerdijk gevestigde Cruise Inn begon te bezoeken, kleedde hij zich op z'n Amerikaans: spijkerbroek, leren jack, dat werk.

Later stapte hij over op de Engelse teddyboystijl, die zich kenmerkt door lange 'Edwardian' colberts (drapers in vaktaal) en suède schoenen met dikke zool (brothel creepers: bordeelsluipers). Gewoonlijk haalt Vladimir zijn outfits bij Engelse kleermakers, maar het pak dat hij vandaag aanheeft komt toevallig uit Finland.

Ewan Cameron en Miss Whips
Ze wonen al jaren in Amsterdam, maar komen uit Australië (hij) en de Verenigde Staten (zij). Ze hebben een wat andere achtergrond dan de meeste bezoekers van de D-Day. Uit de alternatieve hoek komen ze oorspronkelijk.

Vladimir van Lijf Beeld Jean-Pierre Jans
Vladimir van LijfBeeld Jean-Pierre Jans

Ewan Cameron is een veteraan uit zowel de Amsterdamse als de Berlijnse kraakscene.

En Miss Whips dacht een tijdlang dat The Doors de coolste rockgroep aller tijden waren.

Als werknemer in een tweedehands­platenzaak in New Jersey ontdekte ze de échte rock-'n-roll. Ook heel vormend waren de films van regisseur John Waters, bekend van vooral Hairspray.

Sindsdien is haar leven dirty and bad. En oh, ja: ook beautiful.

In de band waar Ewan en Miss Whips deel van uitmaken, The Bad Kitten, speelt zij zingende zaag.

Ze sparen voor een motor: een Triump Thunderbird. Precies, net zo één als Marlon Brando bereed in de klassieke fiftiesfilm The Wild One.

Ewan Cameron en Miss Whips Beeld Jean-Pierre Jans
Ewan Cameron en Miss WhipsBeeld Jean-Pierre Jans

Gerrit (66) en Berry de Graaff (40)
Ze zijn met de auto van Berry: een Chevrolet Capricestation uit 1977.

Oké, die is van na het originele rock-'n-rolltijdperk, maar zo heel streng in de leer van vader en zoon De Graaff uit Beuningen nou ook weer niet.

En de op de matzwarte wagen geschilderde vlammen en duivel maken iedereen duidelijk dat de twee echte rockers zijn. Pa Gerrit was kind in de jaren vijftig en werd naar eigen zeggen in slaap gewiegd met rock-'n-roll.

Zijn zoon houdt er al net zo veel van. Dat ging geheel vanzelf, maar Berry zegt lachend dat zijn pa het er anders wel in had geslagen.

Op zijn werk als onderhoudsmonteur hoort Berry op de radio weleens van die herrie van nu: vreselijk.

Pa was werktuigkundige, onder meer bij de marine. Daar deed men vroeger nog weleens moeilijk over zijn bakkebaarden: tot aan zijn oorlellen mochten ze komen, verder niet. Voor het hooghouden van hun kuiven zweren pa en zoon bij Murray's, haarvet op oliebasis.

Gerrit (66) en Berry de Graaff (40) Beeld Jean-Pierre Jans
Gerrit (66) en Berry de Graaff (40)Beeld Jean-Pierre Jans

Bart Hoekendijk (25) en Marijke Beukers (26)
Eigenlijk houden ze vooral van country en dan vooral van subgenres als hillbilly en western swing.

Maar omdat die weer dicht tegen de rockabilly aan liggen, komen Bart en Marijke graag op rock-'n-rollfestivals, vaak ook in het buitenland.

En altijd draagt hij onder zijn jarenvijftigoutfits oerdegelijke Nederlandse klompen. Die ene keer dat hij ze niet aan had, waren mensen echt teleurgesteld.

Ze zitten beiden in het onderwijs, hij als docent autotechniek, zij geeft verpleegkunde. Bart kreeg de rock-'n-roll van huis mee, Marijke is een betrekkelijke nieuwkomer in het wereldje, maar voelt zich er al wel helemaal in thuis: het is één grote familie.

Het stel is vandaag vanuit Oudewater met de motor naar Amsterdam gekomen. Van oude auto's houden ze ook. Thuis hebben ze een echte hot rod: een opgevoerde A-Ford uit 1931.

Voor de liefhebber: de originele viercilinder verving Bart door een Flathead V8.

Bart Hoekendijk (25) en Marijke Beukers (26) Beeld Jean-Pierre Jans
Bart Hoekendijk (25) en Marijke Beukers (26)Beeld Jean-Pierre Jans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden