Rochdale zet KPMG aan kant

Het logo op de brievenbus van de woningcorporatie Rochdale. Foto ANP Beeld
Het logo op de brievenbus van de woningcorporatie Rochdale. Foto ANP

AMSTERDAM - Woningcorporatie Rochdale heeft huisaccountant KPMG aan de kant gezet. De accountant zou in de periode dat bij de corporatie fraude werd gepleegd, zijn zorgplicht onvoldoende zijn nagekomen.

De tijdelijke externe toezichthouders, Arthur Docters van Leeuwen en Pim Vermeulen, hebben daartoe besloten. Aanleiding is dat KPMG zou hebben verzuimd ervoor te zorgen dat de juiste gegevens over de inkomsten van oud-Rochdaletopman Hubert Möllenkamp in de jaarverslagen zijn opgenomen.

Möllenkamp zou zichzelf hebben verrijkt door zich onder meer een hoger pensioen toe te kennen. KPMG, inmiddels vervangen door Ernst & Young, was de huisaccountant van Möllenkamp. Justitie verdenkt Möllenkamp inmiddels ook nog van verduistering in dienstbetrekking, van het aannemen van steekpenningen en van witwassen.

Rochdale kwam in 2008 in opspraak in verband met omstreden vastgoedtransacties. Sindsdien probeert het Openbaar Ministerie uit te zoeken of Möllenkamp heeft gefraudeerd met zijn salaris, zijn pensioen en met vastgoed.

Dat de fraude KPMG kon passeren, wordt de accountant nu aangerekend door de nieuwe top van Rochdale, aangevoerd door Gerard Erents. Inmiddels heeft minister Eberhard van der Laan het zogeheten controleprotocol voor accountants die voor corporaties werken aangescherpt. Zij moeten meer aandacht hebben voor de kwaliteit van de informatieverstrekking.

KPMG mag niet reageren vanwege een geheimhoudingsplicht.¿(HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden