Rochdale sluit weer dubieuze vastgoeddeal

AMSTERDAM - Woningcorporatie Rochdale is opnieuw in opspraak gekomen door een dubieuze vastgoeddeal. De corporatie kocht een oud kantoor in Amsterdam-Zuidoost voor twee keer de marktwaarde.

De opmerkelijke verkooptransactie wordt onderzocht door de inspectie van het ministerie van Vrom. Ook stelt Rochdale zelf een onderzoek in, uitgevoerd door accountantsgroep Deloitte. Het Financieele Dagblad kwam dit op het spoor.

De omstreden belegging van Rochdale lijkt op een abc-contstructie, waarvan dubieuze vastgoedhandelaren en criminelen vaak gebruik maken. Op 14 april dit jaar verkocht het Duitse fonds Meag een vastgoedportefeuille voor 49,9 miljoen euro aan Solidiam. Na vier maanden werd de helft van dit pakket doorverkocht en kocht Rochdale het oude kantoor De Heerd voor 46,5 miljoen euro van Solidiam.

Makelaar DTZ taxeerde De Heerd op 40 miljoen euro. Eerder schatte CBRE het vastgoed op 20 miljoen, terwijl Solidiam De Heerd voor 32 miljoen in de boeken had staan.

Rochdale bevestigt dat onderzoek gaande is, maar weigert commentaar te geven. Rochdale kwam twee maanden geleden in opspraak vanwege een poging appartementencomplex Nellestein in Zuidoost tegen onwaarschijnlijk gunstige voorwaarden te verkopen aan een koper die zaken deed met wijlen vastgoedhandelaar Willem Endstra. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden