ROC moet docenten ontslaan

Zeker honderd docenten van Regionale Opleidingscentra komen op straat te staan. De ROC's kampen met geldtekort, waardoor ze de contracten van hun tijdelijke werknemers niet verlengen.

De ROC's, die vooral beroepsopleidingen bieden, vrezen dat het aantal studenten dat zonder diploma de school verlaat, hierdoor stijgt. De MBO-Raad onderstreept die zorgen.

ROC's maken het komend half jaar definitief de balans op, waarna ze kunnen aangeven hoeveel docenten hun baan verliezen.

Om de strijd tegen de schooluitval aan te gaan, hadden de beroepsopleidingen kleinere klassen ingericht en projecten gestart om de leerlingen binnenboord te houden. Daarvoor zijn meer docenten nodig.

Zo nam het ROC Twente met incidenteel overheidsgeld van ongeveer twaalf miljoen euro zo'n tachtig extra tijdelijke krachten in dienst. Omdat deze geldstroom stopt, wijst de school deze werknemers de deur. Dit jaar hebben mbo's samen vijftig miljoen euro minder te besteden dan in 2008.

Ook op het ROC van Amsterdam en dat in Midden-Nederland zijn de tijdelijke banen in gevaar. Het ROC Kop van Noord-Holland, het ROC Flevoland, het ROC Eindhoven en het Noorderpoortcollege zeggen het nog net te kunnen redden.

Bestrijding van schooluitval is een speerpunt van de overheid. In het schooljaar 2005/2006 maakten ongeveer 39.000 mbo'ers hun opleiding niet af. Het schooljaar erna waren het er een paar honderd minder.

Volgens Pieter Winsemius, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) die onderzoek deed naar voortijdig schoolverlaten, wordt er te vaak 'tijdelijk' geld vrijgemaakt om dit probleem aan te pakken. Alleen met structurele middelen en langdurige projecten zijn studenten binnenboord te houden. De WRR presenteert maandag haar rapport.

Onderwijsbond CNV noemt het uitblijven van structureel geld 'dramatisch'.

''Het is niet best wanneer de schooluitval nu weer stijgt,'' zegt bestuurslid Willem Jelle Berg. Maar scholen moeten ook geen docenten aannemen met tijdelijk geld om een structureel probleem op te lossen, vindt de bond. ''Instellingen hadden hierop moeten anticiperen,'' zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs. ''Volgend jaar krijgen de ROC's er trouwens weer gewoon geld bij.'' PvdA-Kamerlid Staf Depla wil een goed onderzoek naar de bestedingen van gemeenschapsgeld door het middelbaar beroepsonderwijs. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden